weather_widget
Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies och personuppgifter
Annons

De är redo för läger och kollo

+
Läs senare
/

Nu är sommarlovet här. Tio veckors ledigt för skolbarnen, men oftast bara fyra veckors semester för föräldrarna. Hur går det ihop? Svea Jöves, 8 år, inleder sommarlovet med att åka på kollo. – Det ska bli jätteroligt. Förra året lärde jag mig att paddla, säger hon.

Det är andra året som hon åker på dagkollo med Unga Örnar till Limön. De tar båten ut på morgonen och återvänder vid fyra på eftermiddagen. Svea minns att de delades in i grupper som hette döskallar, papegojor och skattkistor och pirater.

– Vi fick göra knappar, se på film, rita, bada, måla på tröjorna och paddla kanot. Det var jätteroligt, man träffade nya kompisar, berättar hon, som åker i sällskap med kompisen Trine.

Även storasyster Tyra Jöves, 10 år, startade sommarlovet med att åka på läger. Det är andra gången hon åker med Uddans dansskola till Kratte Masugn, på övernattningsläger en fredag till söndag. Danserna de lär sig ska de uppträda med i Furuviksparken senare i sommar. Förutom dansen minns hon femkampen och badet från förra året.

– Då körde vi sisten i är en rutten korv och fast det var jättekallt sprang jag i, för jag ville inte bli en rutten korv, säger Tyra Jöves.

Med på lägret är också kompisen Fabian som hon har känt sedan hon var bebis.

Hur resten av sommaren blir är ännu lite osäkert för familjen Jöves Johansson. Pappa Mikael Johansson har förvisso fyra veckors semester varav tre veckor i juli. Den fjärde veckan får han ta när jourveckan på Trafikverket är över. Men för flickornas mamma, Helena Jöves, som har varit tjänstledig för studier och nu skulle tillbaka och jobba i sommar som förskollärare, är det ännu oklart hur det blir.

– De har fört in fel datum i systemet så att jag är ledig hela året. Antingen blir jag ledig till december eller så jobbar jag och har två, tre veckors ledigt i sommar. Jag hoppas att jag har någonstans att gå inom kommunen, men det känns ovisst hur den närmaste tiden ser ut med jobb och ledighet, säger hon.

Men varken Helena eller Mikael oroar sig när det gäller barnens sommarlov. De är glada att ha både barnens mor- och farföräldrar i samma stad och sommarstugor som de får använda, både i Trödje och på Limön.

– Vi brukar åka till Astrid Lindgrens värld, men nu vet vi inte om jag har någon inkomst så det är svårt att planera. Vi får ta vara på helgerna, säger Helena.

Mikael ser fram emot en campingtur med övernattning i tält som han och några andra pappor brukar göra tillsammans med sina barn.

– Det enda vi vet är att det inte kommer att saknas grejer att göra, säger Mikael.

– Vi har många bra vänner som vi kan byta barn med och sedan tycker jag att det brukar vara okej att vara några veckor på fritids. De brukar vara bra på att hitta på saker, och man kan hitta nya trevliga kompisar som man inte leker med annars när de vanliga kompisarna är där, säger Helena, som själv har jobbat på fritis.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons