weather_widget
Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies och personuppgifter
Annons

De bästa ljusa valen på Systemet

+
Läs senare
/

Av 119 baslistade viner i kategorierna vita, mousserande och rosé finns mycket som upplevs standardiserat och lite tråkigt – om än mestadels välgjort och felfritt.

Vissa har hängt med sedan 50-talet, som till exempel Fontana Candida Frascati. Andra har genom god försäljning kvalificerat sig under senare år, som till exempel utmärkta Leth Duett Riesling Grüner Veltliner.

De baslistade vinerna, som finns i samtliga systembutiker, hänger kvar så länge de säljer bättre än de utmanare som två gånger om året introduceras på Systemet och som har ett år på sig att erövra en ordinarie plats på någon gammal trotjänares bekostnad.

Tanken är god, det som folk vill ha ska finnas i lager. Men det blir samtidigt konserverande, för de flesta köper ju det som finns i hyllorna även om det finns godare alternativ för den som orkar beställa och vänta några dagar.

Viner som förpackas i literstetra bör undvikas då de nästan genomgående är usla med just nu Califonia White som det värsta skräckexemplet.

Men visst finns många utmärkta viner till verkligt bra priser för kvalitetsnivån.

Bland de friska och aromatiska vita vinerna som passar utmärkt till fisk och skaldjur finns flera riktigt goda val. Österrikarna Leth Duett Riesling Grüner Veltliner och Leth Grüner Veltliner sticker där ut liksom Alsacevinet Pinot Blanc från kooperativet Bestheim.

Ett mycket bra vin år efter år är sydfranska La Gascogne par Alain Brumont Gros Manseng-Sauvignon som är betydligt lättare att tycka om än komma ihåg namnet på.

Bland sauvignon blanc-vinerna imponerar ständigt sydfranska Les Fumées Blanches, men även nyzeeländarna Vicar’s Choice och Stoneleigh. Alla tre är utmärkta val till fiskrätter med fräscha citrussåser – och till getost.

Det finns många chardonnayviner att välja på. Merparten har viss fatprägel, även om den tonats ned betydligt under senare år till förmån för mer ren druvfrukt. Australiska Penfolds Koonunga Hill Chardonnay har i dag en behaglig balans i sin frukt-fat-mix och gör sig fint till panerade eller grillade fiskar och till ljusa kötträtter. Chilenska Casillero del Diablo Chardonnay passar också utmärkt i dessa sammanhang.

De halvtorra vinerna är genomgående mediokra till dåliga, medan ett par ädelsöta dessertviner är klockrena fynd.

Nederburg Noble Late Harvest från Sydafrika är ett läckert val till såväl fruktdesserter som till grönmögelost och creme brulee. Delikata Château Grillon från franska Sauternes är klassiskt till ank- och gåslever.

Rosévinerna har fått ett rejält uppsving under senare år, både försäljningsmässigt och kvalitativt. Bland de som finns listade året runt tycker jag Mulderbosch Rosé från Sydafrika och spanska Peñascal Rosado ger mest smakvaluta för pengarna.

De baslistade bubbelvinerna får också nästan genomgående väl godkänt, med de allra bästa köpen i listan här intill.

Sune Liljevall

Fotnot: De bästa röda vinerna i bassortimentet redovisades förra lördagen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons