Annons

De bästa röda vinerna

/

Drygt 30 av landets vinjournalister har röstat fram de godaste och mest prisvärda röda vinerna i olika kategorier.

I tabellerna nedan finns resultatet för de röda vinerna, de yppersta köpen utvaskade från Systembolagets hela ordinarie sortiment och bland vinnyheterna 2008.


Årets röda vinare i vinmagasinet Allt om Vins omröstning blev Vila Santa, en ständigt fyndmarkerad portugis från stjärnvinmakaren João Portugal Ramos - och ett vin som är billigare i Sverige än någon annanstans i världen. Samme producent är även inblandad i den näst bästa röda nyheten Duorum och i det tredje bästa boxvinet Ramos.


Den läckra, mycket välgjorda, valpolicellan Musella med härliga körsbärstoner blev välförtjänt vinnande nykomling. En annan italienare - Barone Ricasoli Formulae i Toscana - vann det största gillandet bland boxvinerna med utmärkta sydafrikanen Roodeberg i bakhasorna.
Till årets druvsort utsågs pinot noir, årets vinland Italien och årets vindistrikt Champagne.

 • Sunes...

  ...röda
  Alta Tierra Carmenère 2006, Chile (nr 6557)......89 kr
  Ny årgång av ett utmärkt vin på Chiles nationaldruva carmenère. Har en nästan amaronelik koncentration av mörka solmogna bär, lakrits, grön paprika och lite rök. Smakkoncentrationen klarar av den höga alkoholhalten på hela 15 procent. Njutes till riktigt smakrikt, mörkt kött.

  ...vita
  Penfolds Koonunga Hill Chardonnay 2007,
  Australien (nr (463).....................................79 kr
  Står stekt fisk eller kyckling på menyn så kan det här vinet passa utmärkt. Generöst fruktigt med pigg syra och läckra rostade fattoner.

  ...söta
  Lenz Moser Trockenbeerenauslese 2006, Österrike (nr 12920) .............................37,5 cl/135 kr

  Härlig koncentration med förförande toner av torkade frukter, aprikos, honung och mandelmassa med fint balanserande frisk syra. Utsökt till söta bärdesserter och till mögelost.

Annons
Annons
Annons
Dela
 • +1 Intressant!
Annons
För att kunna se bubblare behöver du skapa ett konto.
Du får även tillgång till:
 • Spara artiklar i din personliga läslista.
 • Kommentera vårt innehåll.
 • Få lokala erbjudanden.
Skapa konto
Annons
Annons