Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De drömmer om utlandsresor utan föräldrar

/
  • Frida Warberg, Elin Sjöberg och Lydia Jonsson funderar på att åka till Peace & lovefestivalen i Borlänge i sommar. Frida och Lydia får åka, om de kan betala det själva.

Frida Warberg, 17, drömmer om utlandsresan utan föräldrar.

För Elin Sjöberg, 16, blir den verklighet i år. Hon ska till Grekland med pojkvännen.

– Jag blev förvånad att jag fick det, säger hon.

Annons

Om två månader är sommaren här, och nu pågår planerandet för fullt. Vännerna Frida Warberg, Elin Sjöberg och Lydia Jonsson vill till Peace & Love-festivalen i Borlänge, men vet inte än om de har råd. Festivalpassen kostar 1760 kronor, och ytterligare några hundra om man ska bo på campingen.

Vad är det som lockar?

– Att campa, ha kul och festa med kompisar, säger Frida Warberg.

– Nu kommer Rihanna som jag tror många vill se. Vissa är jättetaggade att åka, säger Lydia Jonsson, som vill åka men absolut inte bo i tält.

– Min syster säger att det var det värsta hon har gjort. Jag tror de säger det lite för att avskräcka mig, men när de skulle gå och lägga sig låg det någon i tältet.

– Det kan vara ganska ofräscht där, säger Elin Sjöberg, som främst vill åka för att träffa nytt folk.

De tre kompisarna semestrar fortfarande gärna med föräldrarna, om resmålet tilltalar och tidpunkten passar. Frida Warberg var nyligen i Thailand med sin mamma, lillebror, moster och kusiner. Blir det fler bjudresor av den kalibern hänger hon gärna med. Men en dagstur till Öregrund kan föräldrarna gärna få göra själva, konstaterar Lydia Jonsson.

– Det beror på var de ska åka och om man vill följa med. Ut på landet med husvagnen? Nej, säger hon.

Däremot brukar hon följa med till släktens stuga utanför Kilafors i Hälsingland. Dit får hon ta med vänner och tre år i rad har tjejerna fått låna en egen liten stuga på en ö.

– Det är inget fel att resa med familjen. Det beror helt på vilket läge det är hemma, och om man inte har något bättre för sig kan man åka, tycker Frida Warberg.

Men den hett efterlängtade utlandsresan med kompisar får vänta ett år. Det har hon motvilligt accepterat efter intensiva diskussioner. Hon är väl medveten om vad de vuxna fasar för även om det känns surt.

– Tråkigt. Jag får vänta tills jag är myndig. De (föräldrarna) förstår ju vad det skulle bli om man åkte utomlands, säger Frida Warberg, och syftar på krogliv och festande.

Elin Sjöberg ska till Grekland med pojkvännen i höst. Hon tror inte att hon hade fått åka lika lätt med kompisar. Men pojkvännen är myndig och föräldrarna känner honom.

– Jag blev lite sur när de skulle åka utomlands och berättade att de skulle åka själva, säger hon som förklaring.

Två av dem har klart med sommarjobb och troligen även den tredje. Ska man stå för festivalpasset själv är det liksom en förutsättning som avgör om man kan åka eller inte.

– Det hänger på pengarna, man måste vara sparsam och det är inte jag, de tar slut direkt, säger Frida Warberg.

Annons
Annons
Annons