Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Emma, 10, går sina sista veckor på fritis

/
  • Emilia Lindberg är van att gå hem själv från skolan, men gör det oftast i sällskap av lillasyster Emma, som hon hämtar på fritids. Men bara några dagar till. ”Det ska bli jättekul att börja på fritidsklubben”, säger Emma Lindberg, 10 år.
  • Familjen Lindberg består av Emilia, 12 år, mamma Veronika, Erik, 6 år, som börjar sexårs i höst, Emma, 10 år, och pappa Andreas, som inte kunde vara med när bildens togs.

Plötsligt är de inte små och behöver hämtas längre. Men tidpunkten för att sluta fritis varierar. Emma Lindberg, 10 år, har sällskap av storasyster hem från skolan.

– Ibland när det blir mörkt blir det kanske lite läskigt, säger Emma.

Annons

Hon går sina sista veckor på fritis nu och ser fram emot att börja på Sörbyskolans fritidsklubb till hösten.

– Det ska bli jättekul. Jag tror det blir mer fritt. Man får göra mer saker, man får sitta vid datorn, man kan spela pingis och en massa annat. Och så får man gå på disko, säger Emma, som redan nu i trean har fått vara med på ett disko, och tyckte det var jättekul.

Det här året har hon haft fritis bara med treorna, jämfört med att tidigare ha gått med yngre barn från förskoleklass till tvåan.

– Det märks att de blir störst, det blir väldigt stor skillnad, säger mamma Veronika Lindberg.

Från fyran får Sörbys elever börja på fritidsklubben, och det gör nästan alla. Så var det också när storasyster Emilia, nu tolv år, skulle sluta på fritis.

– De flesta väljer fritidsklubben, det lockar med mer aktiviteter och med Emilia var det också kompisarna som drog, säger Veronika.

Skolan beskriver fritidsklubben som mittemellan fritidshem och fritidsgård.

– Vi får göra mer saker, det är mer fritt och till exempel när man ska hem behöver man inte säga till, säger Emilia, som går i  femman nu och har gått på fritidsklubben i snart två år.

När skoldagen är slut vid två, tretiden går hon ibland direkt hem, men oftast till klubben ett par timmar.

Veronika är glad att fritidsklubben finns.

– Jag tycker att det är bra att de blir aktiverade direkt, och att de får den här fritidstiden med kompisar för i skolan är det ganska mycket press hela dagarna, och sedan ska de hem och göra läxorna, säger Veronika, som samtidigt betonar att de är väldigt nöjda med Sörbyskolan.

Hon jobbar natt och är vanligtvis hemma när barnen kommer hem från skolan. Så det här att komma hem till ett tyst och tomt hus eller lägenhet behövde syskonen Lindberg inte bekymra sig om. Och det är tur, tycker Emma.

– Det skulle vara ganska tråkigt.

När jag undrar om det bara är fördelar med att sluta fritis eller om det finns något med det här att gå hem själv som inte är bra nämner Emma mörkret, att det kan bli läskigt.

– Men då är ni ju två stycken, påminner hennes pappa, Andreas Lindberg.

De har ungefär 400 meter hem från skolan genom bostadsområdet, så trafiken har inte heller varit något stort orosmoment för föräldrarna.

Hur vet man att de är mogna att gå hem själv?

– Det är svårt att veta, man får nog prova sig fram, säger Andreas Lindberg.

Annons
Annons
Annons