Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler avstår antibiotika i Gävleborg – I Uppland är man irriterad över väntetiderna

/

Den årliga undersökningen, Vårdbarometern, lanserades under torsdagen och visade att Gävleborgarna är mer villiga att avstå från antibiotika än förr.

Annons

Vårdbarometern är en undersökning som kartlägger befolkningens attityder och kännedom om hälso- och sjukvården. Av 1 000 tillfrågade personer i Gävleborg så framgår det att 86 procent är beredda att avstå antibiotika när så då är möjligt, även om det skulle innebära sjukdagar.

– Det är glädjande siffror eftersom den ökande antibiotikaresistensen är ett av våra största globala folkhälsoproblem. Genom att bara använda antibiotika när det gör nytta, kan vi alla bidra till att motverka resistens, säger Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare, Region Gävleborg i ett pressmeddelande.

Sex av tio personer har, enligt undersökning, ett stort förtroende för hälso- och sjukvården, det varierar dock inom landet.

Undersökningen visar även att allt fler har fått kännedom om 1177 Vårdguiden. Det är 87 procent av Gävleborgarna som känner att de kan ringa 1177 för att få råd om sjukvård. 2012 kände 72 procent samma sak. Fler kvinnor än män känner till Vårdguiden som rådgivare.

– Vårdbarometern ger oss viktig kunskap om medborgarnas attityder och förväntningar på sjukvården. Vi arbetar engagerat för en kvalitativ hälso- och sjukvård som befolkningen känner stort förtroende för, säger Hannah-Karin Linck (C), regionråd och hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande.

I Uppsala län så visar undersökningen att man är mest positiv till att kunna läsa sin journal på nätet. Där har även 79 procent av de tillfrågade stort förtroende för sjukhusen och 67 procent förtroende för vårdcentralerna.

När det gäller väntetider så är Upplandsborna besvikna. Endast 33 procent tycker att det är rimliga väntetider till besök och behandling.

Annons

Mer läsning

Annons