På arbetarbladet.se sparas viss data i cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda våra tjänster godkänner du detta.
⇒ Om cookies och personuppgifter
Annons

Här är sommarens vita box-vinnare

+
Läs senare
/

Sommaren är tiden då vi svenskar hellre väljer vitt och rosé, än rött vin. Och i år finns det mycket gott att välja mellan.

Bland 60 testade vita och rosa boxar hittar vi både fynd och andra goda alternativ till säsongens grillade fiskar och lättare måltider.

Sommaren ger alltid ett uppsving för vår konsumtion av vita viner och rosé. Så även bland boxarna som har en stor del av försäljningen.

Så länge man ser till att få en tämligen nytappad box så finns det många syrapigga, fräscha varianter att välja på. Torra viner som passar som aperitif, till sallader, pajer och lättare fiskrätter. De mer smakrika, ofta fatkryddade, vinerna bör man i stället välja om ljust kött och grillade fiskar står på menyn. Där är oftast viner på chardonnaydruvan de bästa valen.

Riktig gåta
Klart är att kvaliteten på boxarna stigit under senare år. De riktigt usla har försvunnit, med några undantag. De återfinns i stället i enliters-tetrorna, som vi inte testar här.
Att någon frivilligt kan lapa i sig tre liter av det jordbittra, ytterst tråkiga Castillo de Gredos White är för mig en gåta. Även om jag vet att förklaringen är priset, 139 kronor, vilket är knappt 35 kronor omvandlat till flaskpris. California White, 159 kronor, är inte heller något att rekommendera för en sund gom.


Utmärkt val
Flertalet av de halvtorra (med lite sötma) är tämligen menlösa sockervattenlösningar. Men det finns några positiva undantag. FM Riesling, 219 kronor, och Königsmosel Riesling, 189 kronor, är båda riktigt goda i sin stil.

Roséer tycks inte vara gjorda för box. Ett par får med tvekan godkänt. Satsa hellre på rosé i flaska där det finns massor av betydligt fräschare varianter till bra priser.
Till mina vita favoriter hör chilenaren Casas Patronales Chardonnay Sauvignon Blanc, 177 kronor, där de två druvsorterna gett ett mycket trevligt, friskt och samtidigt aromatiskt smakrikt vin. Sydfranska sauvignon blanc-vinet Les Fumées Blanches, 215 kronor, är också ett utmärkt val, liksom italienska Moncaro Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico, 195 kronor.

Några mindre boxar på 1,5 liter och 2 liter av god klass finns också i sortimentet. Men i den prisklassen finns det ofta bättre alternativ i flaska.


Sune Liljevall

Annons
Annons
Annons
Dela
Annons