Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Madeleine blev sjuk – lille Ludwig föddes för tidigt

/
  • ÄNTLIGEN HEMMA. Madeleine Drake och Peter Bäckström Drake har tillbringat en stor del av sin tid som nyblivna föräldrar på sjukhus. Men sedan fem veckor njuter de av Ludwigs ankomst hemma i villan i Forsby. ”Det känns så oerhört naturligt att han är här”, säger Peter Bäckström.
  • FAMILJELYCKA. Ludwig var oerhört efterlängtad. ”Ja, vi har väntat länge, väldigt länge”, säger Madeleine Drake, som blev mamma vid 42 års ålder.
  • FÖRSTA BADET. Madeleine Drake och Peter Bäckström Drake tog egna initiativ till att sköta Ludwig själva så mycket som möjligt från början. Samtidigt lovordar de sjukhuspersonalen. ”De är väldigt professionella och samtidigt väldigt mänskliga, vi kände tidigt att de är en del i vården i vårt barn”, säger Peter Bäckström Drake.
  • BONUSTID. Ludwig var beräknad att födas i dag, men har redan levt två månader utanför mammas mage. ”För mig var det mer bonus att han kom för tidigt”, säger Peter Bäckström.

I sjunde månaden blev Madeleine Drake plötsligt sjuk, och fick förlösas med kejsarsnitt. Sonen Ludwig vägde 1,3 kilo när han kom.

– Jag kände ’tänk om vi mister honom nu’. Jag förlorade min pappa i höstas och det kom över mig när jag fick honom, säger Madeleine Drake.

Annons

Peter Bäckström Drake och Madeleine Drake har tillbringat nästan halva sin tid som nyblivna föräldrar på sjukhus. När vi träffas hemma i villan i Forsby utanför Gävle har Ludwig hunnit bli åtta veckor, dubblat sin vikt och gått från storlek 38 till 44 i bebiskläder.

Han ligger nöjt i sin mammas famn och gnyr bara lite. Han var egentligen beräknad att födas i dag.

– Det blev inte alls som man hade tänkt sig. Jag skulle ju gå här och vanka nu, säger Madeleine Drake.

Hon drabbades av havandeskapsförgiftning, svällde upp i hela kroppen och kände sig trött. En kontroll på sjukhuset visade att hon hade äggvita i urinen, och i 30:e graviditetsveckan blev hon inlagd.

– Dina ben var jättestora och dina ögon jättesmå, säger Peter Bäckström Drake till sin fru.

– Det var jobbigt, men jag var inte orolig för födseln, för så fort det skulle försämras skulle de plocka ut honom, säger Madeleine.

Efter en knapp vecka togs beslutet att hon skulle förlösas med kejsarsnitt. Hon var vaken under ingreppet och kände hur de flyttade runt i hennes mage. Peter var med i operationssalen och var, efter läkarkontrollen, den av föräldrarna som först fick hålla sitt lilla nyfödda barn.

– Jag låg i en fåtölj med honom några timmar. Rent intellektuellt förstår jag att det är en stor händelse, men den stora känslan var att det var så självklart att få ha honom där.

Vid flera tillfällen under intervjun återkommer vi till hur dubbelt det var. För Peter var graviditeten en lång väntan. Han kände sig som ett barn före julafton, och att Ludwig kom för tidigt blev en bonus för honom. Medan Madeleine blev ledsen att hon gick miste om slutet av graviditeten och kände stor oro över att inte kunna skydda sin lille son. De första dygnen låg hon på intensivvårdsavdelningen och BB, medan hennes nyfödde låg på neonatalen en våning bort.

– Gud vilken längtan! Dels kände jag mig omtumlad av allt som hänt, lite gråtig och hade legat där hela natten och inte sovit så bra och funderat på hur Ludwig hade. Ena stunden hade jag en mage och plötsligt var han ute. Jag visste ju vad som skulle hända, men kunde inte föreställa mig hur det skulle kännas.

Hon beskriver också hur påtaglig oron blev. Hur medveten hon blev om bakterier och hur läskigt det blev att åka hiss med andra människor på sjukhuset. Att Ludwig dessutom blev förkyld första veckan gjorde inte saken bättre.

– Jag har aldrig varit så orolig i hela mitt liv. Det känns som om jag plötsligt har klivit in i ett helt nytt universum.

Ludwig var, trots sin litenhet, stark och frisk. Till en början fick han dropp, sondmatning och hade mätutrustning kopplad till kroppen. Men redan efter två dygn togs han ur kuvösen. Efter en vecka blev Madeleine utskriven och innan de fick ett familjerum på neonatalen tillbringade de nyblivna föräldrarna dagarna med Ludwig på sjukhuset, men åkte hem och sov på nätterna. Fyra veckor efter Ludwigs ankomst fick de lämna sjukhuset.

– Första veckorna var som att ha en lång semester. Jag tycker det är jätteskönt att få ägna sig åt den lilla världen. Båda har varit hemma och vi har hittat hyfsade rutiner, säger Peter..

– Det är oerhört skönt. Vi har mest suttit här och hållit Ludwig, säger Madeleine.

Kärleken känns i rummet. Ludwig var oerhört efterlängtad. Båda föräldrarna har passerat 40 och hade längtat efter barn i flera år.

– När han nu kom för tidigt kände jag: Tänk om vi mister honom nu på något vis. Jag förlorade min pappa i höstas och det kom ju över mig när jag fick honom.., säger Madeleine.

När rösten stockar sig fortsätter Peter:

– Jo, det var otroligt skört ändå. Vi hade längtat och till sist gick det. Men man blir ju så skadad av allt det där, vågar inte ropa hej. Kanske att det finns en sådan känsla, att nu kom vi lite längre den här gången. Men samtidigt som vi är lite äldre och har längtat så är vi väldigt beredda och redo för detta. Och allt det som har med barn att göra har vi längtat efter.

Nu tänker de njuta av första sommaren tillsammans. Peter ska börja jobba igen i september, och när de ska bytas av i föräldraledigheten är inte bestämt.

Annons
Annons
Annons