Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Man ville vara cool – fast lekte i smyg”

/
  • ANDRA INTRESSEN. Stina Wik och Ylva Wahlman har för länge sedan slutat leka. Nu gillar de att gå på stan och kolla på kläder. ”Jag får mitt barnbidrag och brukar handla lite kläder”, säger Ylva Wahlman, 14.
  • UMGÅS PÅ STAN. Stina Wik och Ylva Wahlman har hängt ihop sedan sexårs. Nu går de på olika skolor, men träffas gärna och tar en sväng på stan eller Köpis. Då kollar de på kläder och fikar.

Plötsligt heter det inte längre leka. Det heter att vara med varandra, träffas eller umgås. Stina Wik och Ylva Wahlman var ungefär elva år när de slutade leka.

Annons

– Man ville vara lite cool fast man kanske fortsatte leka i smyg, säger Stina Wik, 13 år.

Hon och Ylva Wahlman har hängt ihop sedan sexårsverksamheten. Nu går de inte längre i samma skola, men har fortsatt att vara bra vänner och umgås när det passar.

Fast det är inte alltid lätt att hitta tiden. Ylva Wahlman dansar tre dagar i veckan. Hon tävlar i disco och hip hop, och tränar dessutom jazzdans.

– Jag har slutat på alla sporter för jag ska satsa på skolan. Vi har ganska mycket prov, säger Stina Wik, som går på Engelska skolan.

De minns hur det var för några år sedan, när de gick i femman och brukade leka med Barbie, spela Sims och Stardoll på datorn.

– Folk i skolan slutade säga leka och då kunde man ju inte fortsätta säga det själv, för man ville ju hänga med lite, säger Stina Wik.

Betyder det att man gör andra saker också?

– Leka är ju typ att leka häst och vara med varandra är typ att sitta vid datorn eller gå på stan eller sådant där, säger Ylva Wahlman, 14 år.

Både hon och Stina kommer ihåg att de rättade sina föräldrar när de sa ”fel”.

– Om någon hade ringt och så frågade mamma ”jaha, ska du och Ylva leka?”. Vara med, sa jag då, alltid, säger Stina.

De tror inte att de slutade leka från ena dagen till den andra, men att man kanske lekte ena dagen och nästa dag gjorde man något annat.

– Det var ju så här att man ville ju vara lite cool, så man slutade säga leka men man kanske fortfarande gjorde det i smyg. Man fortsatte kanske leka med Barbie eller kolla på Bolibompa även fast alla andra sa att de hade slutat, säger Stina.

Är det lika för tjejer och killar?

– Tjejer vill väl mera försöka vara lite coola och säga vara med varandra, medan killarna är ute och cyklar och leker lite, säger Ylva.

Hon har en lillebror som är elva år och tror att han nog kommer att fortsätta leka till nästa sommarlov.

När Stina och Ylva umgås numera går de gärna på stan eller Köpis och kollar på kläder och fikar. Eller tar en joggingrunda tillsammans.

– Och så säljer vi jultidningar, säger Stina.

– Ja, det har vi precis börjat med, fyller Ylva i.

Annons
Annons
Annons