Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Många använder ett känslosamt språk"

/

Forskaren Theres Bellander har gått från att studera ungdomars sms-språk till att undersöka ålderspensionärers digitala kommunikation.

– Pensionärerna börjar använda sms för att få bättre kontakt med sina barnbarn, säger hon.

Annons

Theres Bellander är lektor i svenska med didaktisk (undervisande) inriktning på Stockholms universitet. Hennes avhandling var en språkstudie av sex gymnasieungdomars sätt att använda tal, skrift och interaktionsmedier. En slutsats är att Sverige ser en puss- och kramgeneration växa upp.

– Många ungdomar använder ett ganska känslosamt språk. De undertecknar 'puss och kram' och man skriver 'jag älskar dig' och det betyder ungefär hej, kul att se dig, säger Theres Bellander.

Hon trodde först att hon skulle studera det digitala språkbruket bland ungdomar. Men hon insåg att varje individ har en språkbank och anpassar språket efter sammanhanget. Någon som chattar om små vardagshändelser med förkortningar och figurer kan plötsligt börja skriva med punkt och stor bokstav i en diskussion om religion i samma forum.

Hon konstaterar att det blir en liten kulturkrock mellan ungdomarna och föräldragenerationen som inte har växt upp med mobiltelefoner.

– Att skriva under med sitt namn är något som hänger med från andra genrer. De äldre har lärt sig skriva under vykort och brev, medan för de yngre är det helt självklart att pappa finns i telefonboken och att de vet vem det kommer ifrån. För dem blir det nästan komiskt.

Ålderspensionärerna har också noterat kulturskillnaderna, och inser att de inte kan ringa barnbarnen och bjuda hem dem, men att barnbarnen troligen skickar ett sms när de finns i närheten.

Har du något tips till föräldrar och far- och morföräldrar på hur de ska förhålla sig till sina ungdomars sms-ande?

– Acceptera det för vad det är; ett snabbt och lätt sätt att få tag i någon, säger Theres Bellander.

Annons
Annons
Annons