Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nätattack mot TT, SJ, SEB och Swedbank

Tidningarnas Telegrambyrå, TT, utsattes på förmiddagen i dag för en så kallad ddos-attack som överbelastade företagets internetservrar och ställde till med stora tekniska problem.

Annons

Servrarnas loggar visar att attacken kom från mängder av kapade datorer runt om i världen som kopplats ihop i så kallade botnets.

– Attacker av den här typen pågår ständigt mot myndigheter, organisationer och företag och det verkar inte finnas någon direkt plan bakom. Skjuter man mot polisen eller åklagare kan man kanske förstå det, men attacker mot Brottsförebyggande rådet och Domstolsverket är lite mer obegripligt, säger Anders Ahlqvist, IT-expert på Rikspolisstyrelsen.

– Det känns som svenska mål är utsatta i stor skala nu för tiden, fortsätter han.
När medier utsätts kan man misstänka att attacken beror på något som publicerats, men enligt Anders Ahlqvist är det inte alls säkert.

– Om man ser på spridningen är det inte så himla rationellt. De testar var det fungerar, vilka som har bra motmedel och vilka som har svårt att komma upp igen.

Vilka som kontrollerar bakom de botnets som ligger bakom attacken är närmast omöjligt att säga, om de inte själva väljer att träda fram.

– Det är tekniskt begåvade människor som gör det här. Allt i från enskilda individer till löst sammansatta organisationer och ända upp på statsnivå, säger Anders Ahlqvist.

Även SJ var på förmiddagen troligen utsatt för en ddos-attack. Störningarna började klockan 10.30 och först 11.50 fungerade bokningen via nätet igen

Enligt Aftonbladet blev också Swedbank och SEB-banken utsatta för attacker under måndagsförmiddagen.

– Vi jobbar på att kunna lösa detta så fort som möjligt, säger Anna Sundblad på Swedbank.

Annons
Annons
Annons