Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personligt historiskt hos Maud Ingster

/
  • Maud och Harry Ingster har middagar för vänner några gånger i månaden. Enligt Maud kan ett matbord aldrig bli för stort, så i sin våning har hon tagit i ordentligt. Takkronan i matsalen är tillverkad på 1850-talet, fästet i taket är i italiensk alabaster - en slags marmor.
  • Sovrumsväggarna är klädda i en nytillverkad klassisk 1700-talstapet från Duro. Sängen är franskt 1860-tal och kuddarna kommer från Indiska.
  • Hundarna är ett av Mauds största intressen.
  • I vardagsrummet kombinerar Maud en art deco-soffa från svenskt 1930-tal med tillhörande fåtöljer och ryska 1800-talsfåtöljer på hjul. Soffan har Maud klätt om i tyg som hon köpt på en av sina många resor till New York.
  • I luktdosor förvarades örter som man vederkvickte sig med.

Att kliva på hemma hos antikhandlaren Maud Ingster är som att komma in i en svunnen tid – blickfången är oräkneliga och alla bär på en historia.

Italienska luktdosor från tidigt 1800-tal. Svensktillverkade snushundar från 1800-talets mitt och en imponerande takkrona i italiensk alabaster från samma tid. Och just det att sakerna har något att berätta var det som fick Maud Ingster att fastna för det här med antikviteter.

– I dag tackar många nej till farmors soffa vilket är synd - det är ju en antikvitet som man kan relatera till, säger hon.

Annons

Maud har inrett våningen tillsammans med maken Harry och tonvikten ligger på 1800-talsmöbler med moderna detaljer. En stor del av inredningen är i rysk empirestil från 1840- och 1850-talen samt den försvenskade varianten Karl Johan, uppkallad efter den första Bernadotten på den svenska tronen. Båda stilarna är manliga och utan lull-lull, förklarar Maud.

Stora möbler

Att köpa en lång och pompös Karl Johan-soffa är också ett av hennes hetaste tips just nu.

– De fyller upp stora rum, är vackra och tillverkade i hållbart och slitstarkt material. Tidigare var hela Karl Johan-stilen jättedyr, men i dag kan du få en rejäl soffa för 3 000–4 000 kronor. Kristallkronor och speglar från den tiden är också bra köp.

Ett behov av att ha större möbler finns hos många av Mauds kunder, som ofta har sålt villan och skaffat lägenhet med högt i tak. När de sedan ska börja inreda märker de att möblerna ”försvinner” och känns futtiga.

– Var inte rädd för stora möbler – matbord kan nästan aldrig bli för stora, säger Maud.

Strössla med prylar

En bra början är ett rejält skåp - stort och tungt i massivt trä. Sedan bör man inte tveka att fläska på med en maffig takkrona och rejäla möbler. Och var inte så försiktig med småsaker.

– Våga strössla lite med prylar, visa vem som bor i ditt hem.

Att gå på auktioner är för Maud att förena nytta med nöje. Hennes bästa tips till den ovana auktionsbesökaren är att inte låta sig ryckas med, utan i lugn och ro titta ut det man vill ha.

– Fundera också på hur mycket du är beredd att ge och tänk på att det tillkommer 20 procent i inropsprovision, det är det som auktionshusen tjänar på.

 

Petra Månström/TT Spektra

Annons
Annons
Annons