På arbetarbladet.se sparas viss data i cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda våra tjänster godkänner du detta.
⇒ Om cookies och personuppgifter
Annons

Personligt historiskt hos Maud Ingster

+
Läs senare
/

Att kliva på hemma hos antikhandlaren Maud Ingster är som att komma in i en svunnen tid – blickfången är oräkneliga och alla bär på en historia. Italienska luktdosor från tidigt 1800-tal. Svensktillverkade snushundar från 1800-talets mitt och en imponerande takkrona i italiensk alabaster från samma tid. Och just det att sakerna har något att berätta var det som fick Maud Ingster att fastna för det här med antikviteter. – I dag tackar många nej till farmors soffa vilket är synd - det är ju en antikvitet som man kan relatera till, säger hon.

Maud har inrett våningen tillsammans med maken Harry och tonvikten ligger på 1800-talsmöbler med moderna detaljer. En stor del av inredningen är i rysk empirestil från 1840- och 1850-talen samt den försvenskade varianten Karl Johan, uppkallad efter den första Bernadotten på den svenska tronen. Båda stilarna är manliga och utan lull-lull, förklarar Maud.

Stora möbler

Att köpa en lång och pompös Karl Johan-soffa är också ett av hennes hetaste tips just nu.

– De fyller upp stora rum, är vackra och tillverkade i hållbart och slitstarkt material. Tidigare var hela Karl Johan-stilen jättedyr, men i dag kan du få en rejäl soffa för 3 000–4 000 kronor. Kristallkronor och speglar från den tiden är också bra köp.

Ett behov av att ha större möbler finns hos många av Mauds kunder, som ofta har sålt villan och skaffat lägenhet med högt i tak. När de sedan ska börja inreda märker de att möblerna ”försvinner” och känns futtiga.

– Var inte rädd för stora möbler – matbord kan nästan aldrig bli för stora, säger Maud.

Strössla med prylar

En bra början är ett rejält skåp - stort och tungt i massivt trä. Sedan bör man inte tveka att fläska på med en maffig takkrona och rejäla möbler. Och var inte så försiktig med småsaker.

– Våga strössla lite med prylar, visa vem som bor i ditt hem.

Att gå på auktioner är för Maud att förena nytta med nöje. Hennes bästa tips till den ovana auktionsbesökaren är att inte låta sig ryckas med, utan i lugn och ro titta ut det man vill ha.

– Fundera också på hur mycket du är beredd att ge och tänk på att det tillkommer 20 procent i inropsprovision, det är det som auktionshusen tjänar på.

 

Petra Månström/TT Spektra

Annons
Annons
Annons
Dela
Annons