Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta det lugnt, fynden räcker!

Skynda att fynda, brukar det heta. Men från och med i år är det inte lika bråttom. För februaris och årets första vinnyheter initierar samtidigt en nyordning på Systemet. Hädanefter kommer nämligen nyheterna att finnas tillgängliga i som minst tre månader i stället för högst en.

Annons

Och det finns en hel del köpvärt att uppvakta smaklökarna med. Temat för lanseringen är lite lösligt "det heta köket", det vill säga kryddstark mat. Då passar vita viner med lite restsötma eller förnimmelse av sötma genom en mycket aromatisk och fruktig smak allra bäst, gärna i kombination med en frisk syra som kan balansera de heta kryddorna. För röda viner gäller att de inte bör vara för garvsyrerika (sträva) eftersom det förstärker upplevelsen av matens krydda lite väl mycket. Däremot bör de ha en frisk syra, vilket ofta till exempel pinot noir har.


En rad riktigt trevliga representanter för den druvan finns bland nyheterna, både original från franska Bourgogne och från andra länder. Det mest prisvärda alternativet tycker jag kommer från Tyskland denna gång, där kallas druvan spätburgunder och får genom det svala klimatet den typiska friskheten i den röda bärkaraktären som också hyser pikanta animaliska drag.

Ett pinot noir-vin från Nordamerikanska Oregon är också mycket gott och druvtypiskt. Även Nya Zeeland har ett par utmärkta exponenter för pinot noir.


Den myckat aromatiska, ofta blommiga och parfymiga vitvinsdruvan gewürztraminer har sin traditionella hemmaplan i franska Alsace och i Tyskland. Bland nyheterna blir jag dock mest imponerad av norditalienska Simboli Gewürztraminer som för endast 69 kronor visar upp druvan från sin allra bästa sida med generös blommighet fint parad av en balanserande frisk syra. Drick det med fördel till asiatisk mat eller till Alsace-klassikern munsterost med kummin. Mums!


Annons
Annons
Annons