Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trotsåldern är en jobbig tid

/
  • Leo Norell vet vad han vill och kan tala om det på ett tydligt sätt. Merja och Göran Norell tyckte utvecklingsfasen i treårsåldern var en frustrerande tid. ”Det lugnade ner sig när lillebror kom, då taggade han ner”, säger Merja.
  • Under Arbetarbladets besök hinner Leo Norell hoppa studsmatta, svara på frågor, spela på datorn och köra bil mellan vardagsrummet och köket.

Leo Norell har en stark vilja. I treårsåldern fick han ofta långa utbrott som kunde pågå en halvtimme.

– Man känner sig så maktlös, man får bara vänta ut det, säger Göran Norell, pappa till Leo.

Annons

En del föräldrar är oförberedda. Plötsligt vill barnet inte klä på sig, eller vägrar tvätta håret. Ett litet ”nej” kan utlösa ett vredesutbrott.

Det kallas trotsåldern. Eller en utvecklingsfas, som andra hellre vill benämna den tiden. En period som ofta sätter vårt tålamod på prov.

För Merja och Göran Norell var det en frustrerande tid. Utbrotten tog mycket tid och kraft, både från dem och från deras äldsta son.

– Det var något han ville göra som han inte fick, antagligen spela dator. Och när han inte fick längre kunde det spåra ur totalt, minns Göran Norell.

– Och då pratar vi helt hysterisk i en halvtimme, säger Merja.

Leo är med i vardagsrummet och vet vad vi pratar om. Han har sett filmen i sin pappas mobiltelefon. Filmen där han är otröstlig, går omkring med sin filt och sin snuttis och skriker ”ni får inte göra det”.

– Det är den filmen som jag är ledsen på, säger Leo, som nu är fyra år.

Han gillar att hoppa studsmatta, spela på datorn och berättar en massa saker, om datorspel och den nya mattan i hans rum. Men trotsåldern verkar han inte komma ihåg.

– Jag blir arg när pappa är arg på mig, säger han.

– Han kommer ihåg när han ser filmen, då kan han bli lite bestört av att se det där. Då kommer han på att man var arg på honom och att han inte fick som han ville, säger Merja.

Göran och Merja försökte olika sätt, men kom fram till att ingenting hjälpte. Alla som har försökt argumentera med en arg treåring vet hur lönlöst det är. Det var bara att vänta ut honom.

– Jag har kört den taktiken att jag bara har hållit i honom så att han har hållit sig lugn. Annars har han ju hoppat runt så att lamporna har skallrat här på nedervåningen, säger Merja.

– Jag provade väl lite olika sätt, det var en ganska frustrerande tid. Men man märkte ju, att om man fick honom att tro att det var han som kom på vad man skulle göra, då fick man inte alls samma reaktion. Men det funkade inte alltid det heller, säger Göran.

Trotsåldern infaller, enligt de flesta beskrivningar, i två- till treårsåldern. I Leos fall var det som mest kring 3,5 år. För tio månader sedan fick han en lillebror.

– Av någon konstig anledning lugnade det ner sig när lillebror kom, då taggade han ner, säger Merja.

Leo sätter sig på den röda leksaksbilen och kör mellan vardagsrummet och köket. Lillebror Levi sätts i gåstolen, och följer snart efter sin storebror med förtjusta skratt.

Annons
Annons
Annons