Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Veckans gröna klipp

/

Helt plötsligt bara exploderade grönskan och det är nästan svårt att hinna med. Både att uppleva allt som händer i trädgården och att göra det som ska göras.

Annons

Runt midsommartid sommarbeskärs formklippta lövhäckar av till exempel liguster och måbär. Sommarbeskärning betyder att man trimmar häcken och tar fram dess konturer. Hårdare beskärning, till exempel om man vill förändra bredden på häcken rejält, är bättre att göra på vårvintern. Men just ligustern som jag och många andra har som häckväxt tål faktiskt det mesta även nu.

Det enda man ska vara lite försiktig med är att skära bort allt grönt samtidigt på en riktigt gammal häck. Kapar man den för hårt kan det bli svårt för häcken att orka komma igen. Utan blad kan inte fotosyntesen fortsätta och ingen ny energi tankas ner till rötterna.

Syrener och andra försommarblommande buskar beskärs också nu direkt efter avslutad blomning. Gör man det senare hinner inga nya skott med blomanlag bildas tills nästa år.

Tycker man att syrenen är lagom som den är behöver man inte beskära den alls. Jag tar bara bort några kvistar från mitt höga syrenbuskage eftersom det ger mina grönsaksodlingar skydd mot nordanvind. Och grannarna där bakom vill gärna behålla skuggan som syrenerna ger. Dessutom uppskattar fåglarna fröna som bildas.

Häckplantor, buskar och träd som planterades i höstas eller under våren behöver förresten vattnas när det blir sommarperioder utan regn. Rotsystemen är ännu inte tillräckligt utbredda för att kunna söka sig vatten långt ner i marken.

De små äppelträden mot väggen som jag kortade av tidigt i våras har nu skjutit sidoskott som det var tänkt. Det är dags nu att börja forma dem till spaljéträd. Skotten som jag inte vill ha nyper eller klipper jag bort och de andra binds neråt och ut mot sidorna.

Sekatören finns tillänglig i handen mest hela tiden redo för nästa klipp. Perennerna kan ansas från vissna blommor och tulpanernas fina frökapslar knipsas av. Har man tur blommar perennerna om medan tulpanerna förhoppningsvis lägger kraft på att producera blommande sidolökar till nästa år i stället för frön.

Annons
Annons
Annons