Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SAIK sätter hopp till ny treårsplan

SAIK bandy måste, som bekant, få ordning på sin ekonomi för att få behålla sin elitlicens.

På årsmötet i går presenterade klubben sin treårsplan – 2015 ska det finnas ett eget kapital på 1,4 miljoner kronor.

Strypta utgifter, storsatsning på marknadssidan – samt hjälp från Sandviks före detta vice vd Peter Larson – ska greja det.

Annons

30 april 2013 kräver Svenska bandyförbundets ekonominämnd plussiffror – annars kan elitlicensen ryka.

Årets bokslut visar ett negativt eget kapital på 733 000 kronor för SAIK, som tack vare guldbidrag från Sandvik och kommunen ändå gick med 17 000 kronor i plus den gångna säsongen, trots tungt sponsortapp när samarbetet med Fortress Axalux bröts.

I går lade ordförande Lars-Olof Skoog fram budgeten för kommande år, som ska se till att ekonominämnden blidkas, samt en treårsvision om hur föreningen ska komma ordentligt på fötter igen.

– Vi har kommit fram till att det är nödvändigt att ha ett eget kapital motsvarande ungefär två månaders personalkostnader, och håller vår prognos ska vi ha nått dit 2015, säger Skoog.

Enligt prognosen kommer SAIK inte att ha nått ända fram till plusresultat redan till det där datumet nästa år – en stramt lagd budget 2012/2013 där man bara budgeterar för kvartsfinal planeras ge ett överskott på 655 000 kronor vilket skulle innebära att föreningen fortfarande dras med ett negativt eget kapital på 78 000 kronor.

Detta tror dock Lars-Olof Skoog ska räcka för att blidka ekonominämnden.

– Det fungerar ju så att vi fyra gånger under året får redovisa vår ekonomiska situation till nämnden, och det förs hela tiden en diskussion. Jag tror att de kommer att se vartåt vi är på väg och jag hoppas och tror att det ska räcka.

Framför allt är det lönekostnaderna till spelare och ledare som ytterligare minskas, denna gång med 440 000 kronor.

Föreningens totala resekostnader ska också minskas och i och med att SAIK inte räknar med att gå längre än till kvartsfinal slipper man även cirka 100 000 kronor i matchkostnader.

SAIK för också vidare diskussioner om arenahyran, och budgeterar där med en kostnad på 700 000 kronor.

2014 räknar SAIK med att ha ett eget kapital på 756 000 kronor för att 2015 nå 1,4 miljoner kronor.

Hur ska detta rent konkret gå till?

– Genom att vara konsekvent i omställningsarbetet och sätta ramar för all verksamhet utifrån de ekonomiska förutsättningarna. Det här arbetet påbörjades egentligen redan för två år sedan, säger Lars-Olof Skoog och presenterar några viktiga punkter som ni hittar här intill.

SAIK förstärker, som vi tidigare berättat, marknadsavdelningen med en marknadschef i Anders Eriksson som kommer att få en nyckelroll i saneringsarbetet.

I går valdes också Sandviks tidigare vice vd Peter Larson in som ledamot på två år i styrelsen.

– Nu får vi in folk som inte bara tillhör styrelsen utan även tillför den något, det är mycket viktigt. Sitter man i SAIK:s styrelse måste man vara beredd att jobba hårt, säger Lars-Olof Skoog, som själv fick förnyat förtroende av årsmötet.

Peter Larson har tidigare varit ett viktigt bollplank för Skoog, men kliver nu in på allvar.

– Jag har tidigare sagt att jag inte velat gå in i SAIK medan jag var verksam i Sandvik, jag ville inte sitta på två stolar. Men nu har jag ju slutat, säger Larson, som tillsammans med Maria Bergkvist (även hon verksam inom Sandvik) nu ger ny kraft till styrelsen.

– Maria brinner mer för uppgiften att se till att SAIK vänder på den här situationen än för själva bandyn. Det är fantastiskt att få in sådana personer, säger Lars-Olof Skoog.

Annons
Annons
Annons