Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dataspelsberoende ökar på lovet

/

Sommarlovstider är dataspelstider för så många ungdomar att stödföreningar blir nedringda av oroliga föräldrar.

– Konflikterna uppstår när föräldrarna vill få ordning på rutinerna, säger Inger Lundberg, föreståndare för behandlingshemmet Game Over.

Annons

Det är just dataspelandet som många föräldrar slår larm om hos föreningar mot spelberoende under skolloven – inte minst sommarlovet. Föräldrar till ungdomar mellan 14 och 17 år är överrepresenterade bland samtalen.
– Det inte mycket i livet som fungerar när föräldrar tar kontakt. De har försökt sätta stopp på många sätt, men har inte riktigt lyckats, säger konsulent Andreas Nilsson hos öppenvårdsmottagningen Navet i Växjö.

Enligt flera stödgrupper som TT talat med söker familjer hjälp alltför sent. Därför finns ett stort mörkertal med yngre datorberoende barn.
– Jag önskar att många hade kommit hit för flera år sedan. Det blir så mycket mer konflikter och känslor inblandade när barnen är äldre, säger Inger Lundberg.

Fast i sex år
22-årige Kalle Olsson (som egentligen heter något annat) satt som fastklistrad framför datorn i närmare sex år.
– När vi somnade gick han upp och spelade. Han lurade oss så det bara skrek om det, först förstod jag inte att det handlade om ett missbruk, säger han mamma.

Dataspelandet accelererade och till slut spelade sonen i uppemot fyra dagar i sträck.
– Jag umgicks mindre med kompisar och hoppade av gymnasiet. Jag gick aldrig och sov, utan spelade tills jag höll på att svimma, säger Kalle Olsson.

Inger Lundberg efterlyser tydligare gränser eftersom föräldrar har en större chans att förebygga beroendet i ett tidigare skede, genom att styra tiden framför datorn och dra ur sladden.
– För när du har en ilsken 16-åring som blir förbannad när du sliter bort kabeln är det inte kul. En pappa berättade att han blivit knivhotad av sin son mitt i natten, säger hon.

Lever utan dator
Föräldrar ska förstå att datorer kan vara en hobby, och barnen behöver inse att vänner, hygien och skola inte får hamna i skymundan, enligt Andreas Nilsson.
– Zlatan är ju duktig på fotboll, men han måste ju äta och sova också, säger han.

För Kalle Olsson tog behandlingen åtta veckor.
– I dag har jag ingen dator. Nu kan jag leva utan den, säger han.

Många frågor till landets stödföreningar handlar om var gränsen ska dras för en onormal datoranvändning.
– Man ska inte prata om antalet timmar, utan snarare om vilka konsekvenser det får. Det allvarliga är när de börjar tappa kompisar, strunta i skolan och få dåliga mat- och hygienvanor, säger Inger Lundberg.

Annons
Annons
Annons