Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

1–0 till GIF i debatten om arenan

/
  • Fullsatt. Det var fullt hus i Läkerol Arenas foajé under debatten om fotbollsarenan.

Fotbollsarenan som inte blev av, Gefle IF:s drömarena på Sätra-åsen, var ett hett debattämne på onsdagskvällen i Läkerol Arena. De flesta i publiken på uppåt 200 personer bemötte Gefle IF:s inlägg med applåder medan kommunpolitikerna flera gånger fick utstå burop och hånskratt.

Annons

Arbetarbladets och Gefle Dagblads debatt om fotbollsarenan blev välbesökt. De uppställda stolarna i Läkerol Arenas foajé räckte inte till så flera åhörare fick stå bakom eller sitta vid kaféborden intill.

Debattkvällen inleddes med en knapp timmes faktapresentation. Den innehöll arkitektutredningen om fotbollsarenan och visionerna för att utveckla Sätraåsen till en arenastad med sammanhängande idrottsanläggningar, handel, hotell, kontor och bostäder.

Brynäs IF och Gävletravet gav efter det sina syner på hur en samordning av arenor kan ge positiva effekter för alla klubbar som verkar i Sätra innan det var dags för Gefle IF och kommunpolitikerna att gå upp på scenen.

GIF berättade att man hade fått ned byggkostnaderna till 120 miljoner kronor och gjorde klart att klubben med en en ny arena med cirka 7 000 åskådarplatser i Sätra skulle få en fullständig, sportsligt och kommersiellt anpassad arena.

– Vi behöver öka vår omsättning rejält. På Strömvallen finns inte de förutsättningarna. Det gör de här, sade klubbdirektör Eva von Schéele-Frid och rev ned applåder.

Politikerna sade sig också vara positivt inställda till idén om ett samlat område med arenor på Sätraåsen.

– Sätraåsenvisionerna är otroligt häftiga. Men det finns andra saker som också ligger på vårt bord, vi har också en kärnverksamhet, sade Marita Engström (V).

– Jag förstår Gefle IF, men vi ska representera Gävle kommun och Gävleborna. Min bild är att man tycker olika, men om en klar majoritet av Gävleborna ställer upp är jag beredd att gå vidare, sade Roger Persson (MP).

– Inget är omöjligt, men om kommunen ska lägga en arena här uppe blir det merkostnader för bland annat parkeringar på runt 40 miljoner. Vi har dessutom Strömvallen kvar med driftskostnader, sade Inger Källgren Sawela (M).

Hårdast tonläge blev det när Per-Åke Fredriksson (FP) ifrågasatte GIF:s kalkyler.

– Vad händer om projektet inte landar på 120 miljoner? Är man beredd att ta en risk eller ska skattebetalarna ta den risken också, sade han.

– Man tar sig lätt för pannan, för att uttrycka sig milt. Vi kan inte låna några pengar på banken. Vi kan ta vilket ansvar som helst om det går, men det är bara dumt att säga eftersom vi inte ha några pengar. Det här är bara skitsnack rent ut sagt, sade GIF:s ordförande Leif Lindstrand.

Annons
Annons
Annons