Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

100 år av stugminnen

/
  • Sugfjär’n. Åke Sjökvist har fördjupat sig i hur arbetarna etablerade sig på sågverkets arrendetomter på Lindön. Här i samtal med Rune Jansson.
  • Femte generationen. Moggan Gustafsson, här med mamma Gunvor, berättar att det var hans morfars farfar som byggde huset han har nu.
  • Grillmästare. Eva Olsson såg till att det fanns något att äta för alla som kom till träffen i Forsviken.
  • Kollade foton. Christine Olsson, Mona Risberg, Ann-Christine Risberg och Sören Olsson tittade på Åke Sjökvists bilder.
  • Nybyggare. Så här kunde det se ut när stugorna var nya.

1912 byggdes de första sommarstugorna i Norrsundet. Platsen för etableringen kom att bli Stugfjär’n och i söndags, 100 år senare, var det storträff i Forsviken för stugägarna från förr och i dag.

Annons

Åke Sjökvist är initiativtagaren till den här, och flera tidigare träffar för stug-ägarna.

– Det är viktigt att vi håller ihop och träffas då och då. Det kommer nya familjer, och jag vill att vi ska ha god sammanhållning, precis som man alltid har haft i Stugfjär’n, menar Åke Sjökvist. Insamlade burkar och petflaskor från alla, gör att vi kan bjuda på hamburgare och korv i dag.

Han berättar om år 1912 då förvaltaren på sågverket tillät arbetarna att arrendera tomter för att kunna uppföra så kallade fiskestugor. Platsen blev Lindön, eller Stugfjär’n, som det kom att kallas.

Åke har forskat i vartenda hus som byggdes här, och vilka träd och växter var och en hade; allt detta finns noga dokumenterat i sågverkets handlingar.

– 1930 fanns exempelvis 17 stugor, i dag finns det 51 stycken. Mina föräldrar köpte vår stuga 1942, men det var först 1985 som tomterna fick friköpas. Andra regler infördes då, och i dag är jag, och två familjer, bofasta i området, berättar Åke Sjökvist.

Från början kunde fyra familjer dela på en stuga, men vartefter man fick bättre ekonomi, så byggde man, eller köpte ett eget hus.

Det var bara sågens folk som fick hyra tomt, men när bestämmelsen lättades upp, så kostade det mera för den som inte jobbade på sågen. Ofta gick sedan stugorna vidare i samma familj, generation efter generation.

Moggan Gustafsson är med på träffen. Han är femte generationen i sitt hus som hans morfars farfar byggde. Hans mamma Gunvor berättar att när hon var liten, så flyttade hela familjen till stugan och bodde där i minst två–tre månader på sommaren.

Förutom att bekanta sig med nya ansikten, lyssna till Åkes historik och titta i hans album och pärmar, så kunde deltagarna få sig något till livs av Eva Olsson som skötte grillningen.

Annons
Annons
Annons