Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ägarna kan tvingas id-märka sina katter

/
  • Ida hittades övergiven i en bur i en sopsäck med sin mamma och tre syskon i början av juni. Nu väntar hon på ett nytt hem.
  • Veronica Karlsson med katten Saffran.
  • ”Just nu har vi många katter som väntar på nya hem. Normalt är det kanske 20, men nu är det säkert 45 stycken som behöver nya ägare”, säger Ellinor Nyrönen på Gefle katthem. I hennes famn sitter kattungen Viola som ska snart adopteras bort, till höger Annika Strandberg.

Snart kan kattägare tvingas både id-märka och registrera sina katter. Det är några av nyheterna i den nya djurskyddslagen som nu håller på att ta form. Bra, tycker personal på Gefle katthem, men den nya lagen möter också hård kritik.

Annons

Omkring 40 katter på Gefle katthem väntar just nu på att få ett nytt hem. En av dem är Ida som hittades med sin mamma övergiven i en bur i en sopsäck för några månader sen.

På katthemmet kommer hon bland annat att bli id-märkt i örat när hon blir tillräckligt gammal, något som kan bli obligatoriskt för alla katter om förslaget till ny djurskyddslag går igenom. Dessutom föreslås att märkningen kopplas till ett register, och precis som hundägare ansvarar då även kattägare för att registrera sina djur.

– Det är jättebra att det blir obligatoriskt med id-märkning. En miss i systemet i dag är att man själv måste se till att katten hamnar i ett register, säger Annika Strandberg på Gefle katthem.

Enligt det nya lagförslaget som kan träda i kraft nästa år, kommer alla kattärenden att hamna hos Länsstyrelsen. Positivt, tycker djurskyddshandläggare Lena Scharin, som tror att den nya djurskyddslagen kan göra det lättare att komma åt personer som vanvårdar sina djur.

– Genom märkning och registrering stärker man ansvaret för varje katt, vi ser vem som äger den och kan ställa krav gentemot ägarna, säger hon.

Men även om den nya lagen kan innebära ett starkare skydd för katter, får den hård kritik av bland annat Svenska Kattskyddsförbundet där Gefle Katthem ingår.

Till exempel vänder man sig emot att herrelösa katter som anses vara så förvildade att de inte kan vara nära människor, ska avlivas. I stället förespråkar man den så kallade TNR-metoden (trap, neuter, return) som går ut på att fånga in, kastrera och släppa ut katten i samma miljö igen.

– Vi gör inte det hos oss, det finns inga vildkattskolonier här vad jag vet. Men det är en bra metod. Vi tycker att alla kattägare ska kastrera sina katter, säger Annika Strandberg.

Annons
Annons
Annons