Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Aktion för yttrandefrihet

/
  • Olle Ljungbeck härdade ut ett par timmar utanför gallerian innan det blev för kallt.
  • Peter Lindström (t h) spanar in Olle Ljungbecks plakat. Ljungbeck vill inte att hans budskap ska blandas ihop med högerpopulistiska åsikter.

Spontandebatt om yttrandefriheten ägde rum vid gallerian Nian i Gävle under tisdagen. Fridebattören Olle Ljungbeck ville testa Gävlebornas syn på frågan. Flera gav honom tummen upp, men alla lät sig inte övertygas.

Annons

I ett par timmar parkerade Olle Ljungbeck utanför gallerian. Med sig hade han ett plakat med budskapet att yttrandefriheten alltid ska vara överordnad religionen och profeter som Jesus och Mohammed.

– Det är många som gett mig tummen upp. De tycker det är modigt. Men för mig är det här en självklarhet.

Varför tycker folk att du är modig?

– De associerar väl till det våld som varit kring frågan den senaste tiden. För mig är det som sagt en självklarhet.

Vad får du ut av att stå här?

– Inte tror jag att jag kan påverka yttrandefriheten. Jag vill mera lyfta frågan och testa Gävleborna och se vad för reaktioner jag får. Överhuvudtaget diskuteras det här för lite.

Enligt Olle Ljungbeck var responsen från förbipasserande mestadels positiv. Men Peter Lindström som stannade till en stund verkade inte lika övertygad:

– Jag är kluven. Tummar man på yttrandefriheten kan det barka i väg var som helst. Samtidigt måste man respektera att det finns personer med andra åsikter och övertygelser.

Annons
Annons
Annons