Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetslösa fick föreslå nya åtgärder

/
  • Riksdagsledamot Raimo Pärssinen (S) pratade arbetsmarknadspolitik med långtidsarbetslösa i Gävle.
  • Babak, som inte vill säga sitt efternamn, och Marion Eliasson är arbetslösa och befinner sig i fas 3. De vill gärna se nya alternativ som fler lärlingsplatser och utbildning som leder vidare till jobb.

Avskaffa fas 3. Med det budskapet besökte riksdagsledamot Raimo Pärssinen (S) långtidsarbetslösa på Medborgarskolan i Gävle. Men han ville ha fas 3:arnas förslag på vad som behövs i stället.

Annons

Ett 30-tal arbetslösa som befinner sig i fas 3 samlades på fredagen på Medborgarskolan i Gävle för att lyssna till Raimo Pärssinen. Tidigare har företrädare för flera andra partier bjudits in.

Det är knappast någon nyhet att Socialdemokraterna vill avskaffa den tredje fasen i regeringens jobb- och utvecklingsgaranti, det som numera kallas ”sysselsättningsfasen”.

– Jag vill i stället skapa starka möjligheter till utbildning och praktik. Det krävs mycket resurser för jag tror stenhårt på att alla kan lära sig något nytt, sade Raimo Pärssinen och tillade att hans parti i nästa vecka ska lägga upp den arbetsmarknadspolitik som man senare ska presentera i sin skuggbudget.

Därför ville han gärna ha de arbetslösas syn på vad som borde ersätta fas 3.

Utbildning som verkligen leder till jobb och fler lärlingsplatser var några av förslagen som kom upp under mötet.

Arbetarbladet fick efteråt träffa Marion Eliasson och Babak, som inte vill säga sitt efternamn. Båda två har varit arbetslösa i flera år. De tycker att fas 3 ofta erbjuder bra arbetsuppgifter men att det på många sätt är meningslöst eftersom det nästan aldrig leder till riktiga jobb.

– Efter tre månaders praktik tycker jag att man kan anställa i stället. Nu fungerar det som ett dagis för vuxna, säger Babak.

– Man får inte betalt och man känner sig inte värderad. Jag hade varit mer hjälpt av arbetsrehabilitering för jag behöver få självförtroende och hjälp att slussas in på en arbetsplats. Fler lärlingsplatser och att stärka ensamstående föräldrars möjligheter att kombinera föräldraskapet med jobb behövs också, säger Marion Eliasson.

Annons
Annons
Annons