På arbetarbladet.se sparas viss data i cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda våra tjänster godkänner du detta.
⇒ Om cookies och personuppgifter
Annons

Arbetslösa tvingas avbryta kurs

+
Läs senare
/

60 arbetslösa i Gävle och Sandviken blir blåsta på chansen att få fast jobb. Deras arbetsmarknadsutbildning inom handel och restaurang avbryts tvärt. Orsaken är ett bråk mellan Arbetsförmedlingen och utbildningsföretaget Marknadspunkten.

– Vi vill ha den utbildning vi har blivit lovade. Men det känns som att Arbetsförmedlingen bara stoppar in oss i statistiken och sedan skiter i hur det går för oss. Jag har barn att försörja, säger Fridha-Pauline Edin från Gävle.

Hon är en av 60 personer i Gästrikland som från och med 13 april tvingas avbryta sin utbildning.

Bakgrunden är ett missnöje från Arbetsförmedlingen med anordnaren Marknadspunkten.

Myndigheten har bestämt sig för att riva det avtal som de har med det privata utbildningsföretaget.

Arbetsförmedlingen avslutar samarbetet med Marknadspunkten på samtliga orter där de finns.

I Gävle ordnar de utbildningar för 40 arbetslösa som vill jobba inom serviceyrken som hotell, restaurang eller kundtjänst. I Sandviken svarar de för utbildningen åt 20 arbetslösa som vill jobba med handel.

Samtliga får nu sina utbildningar avbrutna. Flera av dem hade fixat praktikplatser där de lovats jobb efter utbildningen.

Nu hägrar i stället en ny tid av arbetslöshet.

Deltagarna har hunnit genomföra åtta av utbildningens 21 veckor. Av det som återstår är fem veckors praktik, utbildning inom hantering av livsmedel och alkohol samt en kassautbildning.

– Vilken restaurang vill anställa någon som inte kan det? Jag har varit arbetslös i sju år och hade jobb klart efter utbildningen, i baren och köket på en restaurang i Gävle, säger Valle Grehn, som är irriterad för att Arbetsförmedlingen inte har någon back up-plan.

Arbetsförmedlingen hoppas att kunna erbjuda lösningar åt samtliga 60 personer. Men någon i Gästrikland som kan ta över utbildningarna finns inte.

– Vi är jättenöjda med utbildningen. Men den information vi har fått från Arbetsförmedlingen är att de inte har något annat att erbjuda oss, säger Hunar Azad.

 • Marknadspunkten

  Marknadspunkten är ett privat företag i utbildnings- branschen.

  Hos Marknadspunkten jobbar 10–15 anställda.

  Företaget har verksamhet på flera orter i Mellansverige men har sitt säte i Gävle.

  Ett av de viktigaste benen som företaget står på är arbetsmarknadsutbildningar, som bygger på avtal med Arbetsförmedlingen.

  Företaget har förutom Arbetsförmedlingen även avtal med Gävle kommun gällande utbildningar som sker i samverkan med Komvux.

Annons
Annons
Annons
Dela
Annons