Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arla blir storleverantör

Även Axfood, med Willys- och Hemköp-butikerna, har tecknat ett avtal med Arla om att köpa mer av deras mejerivaror.


Men Axfood vill inte upprepa misstaget att försöka byta ut mjölken i Gävleområdet.

Annons

Den danskägda mejerijätten Arla Foods agerar på olika vis för att ta över en större del av den svenska marknaden. Ett sätt är att teckna avtal med stora kedjor om att bli deras huvudleverantör, som de gjort med Coop.

Även Axfood, med Willys och Hemköp, har tecknat ett sådant avtal.

– Det stämmer, vi gjorde en mejeriupphandling som blev klar i januari. Det innebär att Arla blir en stor leverantör, vi kommer att köpa mer av dem än tidigare. Men vi ska inte sluta köpa av de andra mejerierna, säger Axfoods presschef Ingmar Kroon.

– Det kan jag inte svara på nu. Men Gefleortens mjölk kommer inte att försvinna. Vi minns de reaktioner som kom för ett par år sedan när vi tänkte börja sälja Milkomjölk i Gävle, det vill vi inte vara med om igen.

– Vi kan gå i båda riktningarna. Arla kan vara huvudleverantör på riksplanet men att vi ändå har Gefleortens som dominerande leverantör i Gävle. Men det här är vi inte riktigt klara med, säger Ingmar Kroon.

Anders Ingvarsson jobbar som ekonomireporter på tidsskriften Land Lantbruk och kan mycket om de stora livsmedelsföretagen.

– Arla har i stort sett alla bönder i Danmark och många i Sverige. En mycket stor del av deras produktion går på export i dag, men det är mer lönsamt att sälja i Sverige, så de gör vad de kan nu för att ta marknadsandelar, säger han.

Han berättar att Arla utöver de nya avtalen med Coop och Axfood har huvudkontrakten med Lidl, Netto och Citygross och att de nyligen har gjort en ny prisöverenskommelse med Ica.

– De sätter en väldigt hård press på de andra mejerierna ute i landet. Blir de ensamma kvar styr de priserna helt själva, som de gör på Bregott i dag, säger Anders Ingvarsson.

Annons
Annons
Annons