Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtal närmar sig för folkmordsmisstänkt

Gävlebon som greps före jul förra året misstänkt för folkmord i Rwanda, sitter fortfarande häktad. Exakt vilka brott han misstänks för vill åklagaren fortfarande inte avslöja.

Annons

– Inte förrän när åtalet väcks, troligen i november, säger åklagaren Magnus Elving.

Den 54-årige mannen har både svenskt och rwandiskt medborgarskap och bor sedan 1999 med sin familj i Gävle. Han har i perioder fortsatt att jobba i Afrika, bland annat för olika byggföretag.

Strax före jul i fjol greps han på Bromma flygplats på väg hem till julfirandet i Gävle. Då hade han varit efterlyst och anhållen i sin frånvaro en tid.

Polisutredningen mot honom har kallats det allra första folkmordsmålet som sköts helt av svensk polis och svenska åklagare.

Mannen dömdes för folkmord i Rwanda för ett par år sedan. Enligt medieuppgifter om den domen ska 54-åringen ha funnits i ledningen för en milis som dödade 10 000-tals tutsier i två byar. Han ska också personligen ha dödat människor.

Men det är en dom som de svenska utredarna fäster lite vikt vid.

– Det var mer en folkdomstol som inte har så stor tyngd. Och det vi utreder är delvis andra brott än de som fanns i den domen, säger Magnus Elving.

Utöver folkmord kan åtalet mot mannen också komma att gälla grov folkrättskränkning. Mer konkret än så vill Elving inte ange misstankarna mot Gävlebon. Innehållet i förundersökningen kommer att presenteras först när åtal väcks, troligen någon gång i november.

Polis och åklagare sa redan från början att utredningen skulle ta lång tid, upp mot ett år.

Svensk polis har gjort flera resor till Rwanda för att hålla förhör. Många av vittnena till folkmordet har också flytt från Rwanda och finns i andra länder över hela världen.

– Det mesta av utredningen är klar nu, men det återstår några förhör, säger Elving.

Hemma i Gävle väntar hans familj oroligt på utgången av utredningen. I en intervju i Arbetarbladet i vintras sa hans hustru att hon var helt övertygad om att han är oskyldig. Hon kallade folkdom-stolen som dömt honom i Rwanda för ett politiskt spel från regimen i syfte att komma åt utlands-rwandier.

Annons
Annons
Annons