Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Babylycka bland marsvinen

/
  • Cuymarsvinen är nervösa och svåra att fånga. Men den här lilla tvåveckorsungen lyckades djurskötaren Lotta Widlund få tag i.
  • Cuymarsvinsungarna bor hos sina mammor i ponnystallet över vintern...
  • ...men i vår när Furuviksparken öppnar flyttar de till Sydamerikadelen.
  • Cuymarsvin är ganska skygga och svåra att fånga på bild.

Furuviksparken har fått tillökning. Sju små cuymarsvinsungar föddes för två veckor sedan och växer nu hos sina mammor Nightingale och Ambrosia i ponnystallet.

Annons

Cuymarsvinen är ett av Furuviksparkens allra senaste tillskott.

Tre honor och en hanne köptes in i mitten av augusti för att komplettera parkens Sydamerikadel.

Djuren härstammar från Peru och Ecuador och är ungefär dubbelt så stora som våra vanliga marsvin. Hannar kan väga upp till fyra kilo, men Furuviks enda hanne Scooper, som är pappa till båda de nyfödda kullarna, väger bara två.

De sju nyförlösta bor nu under vintern ihop med sina mammor i en av boxarna i ponnystallet. En annan skillnad jämfört med vanliga marsvin är att cuy är mer nervösa och skygga. De rusar hela tiden och gömmer sig och är svåra att fånga på bild.

– Rasen har inte varit sällskapsdjur så länge. Det är svårt och krävs mycket tålamod om man ska få dem lika tama som vanliga marsvin, säger djurskötaren Lotta Widlund.

Ungarna och deras mammor matas med hö, maskrosblad och grönsaker. De får även apelsiner, clementiner och paprikor för att C-vitaminbehovet ska tillgodoses.

Om cirka fem månader är ungarna fullvuxna. Cuymarsvin lever i snitt mellan tre och fem år.

Cuymarsvin blir allt mer populära som sällskapsdjur i Europa, men de har funnits som tamdjur i Sydamerika i över 4 000 år. De går även under benämningen köttmarsvin och har länge varit en viktig föda för nomadfolken i Anderna. Familjer kunde ha upp emot 20 djur springande fritt på köksgolvet. De åt upp allt skräp och hjälpte på så sätt till att hålla rent.

Annons
Annons
Annons