Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Belöning för kvällsöppet

/

30 000 kronor i halvtimmen – så mycket ska Gävle förskolor få i ersättning för att hålla öppet längre om kvällarna. Samtidigt utökas nattis med fem platser för att bättre möta behovet.

– Vi har öronmärkt pengar för utökade öppettider på förskolorna redan i år, säger barn- och ungdomsnämndens ordförande Åsa Wiklund-Lång (S).

Annons

I takt med att allt fler jobbar under det som brukar kallas för obekväma arbetstider ökar också efterfrågan på barnomsorg under dygnets alla timmar.

Barn- och ungdomsnämnden i Gävles ord- förande Åsa Wiklund-Lång (S) uppskattar att runt 160 personer i kommunen vill se kvällsöppet på förskolan i dagsläget.

Och redan i 2012 års budget finns 1 miljon kronor öronmärkta för att erbjuda generösare öppettider. Tanken är att kommunen ska ersätta förskolorna med 30 000 kronor per halvtimme som de håller öppet efter klockan 18.30.

– Det här är bara att genomföra så fort förskolorna har hittat en lösning, säger Åsa Wiklund-Lång.

Hon vill även se generösare öppettider på fritidshemmen, men för det finns inga pengar budgeterade till i år.

Just nu står också nio barn i kö till Gävles enda nattis. Kommunen har möjlighet att utöka verksamheten med fem platser till och tittar sedan på andra lösningar för att tillgodose hela behovet.

– Vi skulle kunna öppna ett nattis till men då bygger vi in oss i stora kostnader. Behovet varierar mycket för den här verksamheten. ”Hemma hos”-verksamhet skulle till exempel kunna vara ett komplement, säger Åsa Wiklund-Lång.

I dagarna presenterade regeringen ett förslag på ett stimulanspaket för natt-öppna dagis där kommuner i behov ska kunna söka pengar ur en årlig pott på 31 miljoner kronor.

– Vi kommer givetvis att söka pengarna. Men det är ganska små summor det rör sig om och i och med att Gävle redan har nattisverksamhet kommer vi inte att prioriteras först. Vi kan inte förlita oss på det, säger Åsa Wiklund-Lång.

Annons
Annons
Annons