Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bennys läsksugna bi tog priset

/
  • Benny Berggrens foto av ett närgången bi fick flest röster i Arbetarbladets tävling Sommarbilden 2012. ”Jag vill tacka alla som röstat på min bild”, säger han.
  • Bilden av biet och läskburken är tagen en solig dag på Västkusten i somras. ”Det var en riktig spontanbild”, säger ekonomistudenten Benny Berggren från Gävle som tog hem förstapriset.

Benny Berggren har rest i alla världsdelar och tagit bilder på både Taj Mahal och Påsköns märkliga skulpturer.

Men det var hans bild av en litet läsksuget bi som tog hem priset i Arbetarbladets tävling Sommarbilden 2012.

Annons

– Det här gjorde min dag! sa Benny Berggren på torsdagen sedan han hade tagit emot förstapriset i årets sommarbildstävling: presentkort på 1 000 kronor och en förstoring av vinnarbilden.

13 september brukar annars vara en sorgsen dag för honom, eftersom brodern Daniel omkom i en olycka just det datumet för åtta år sedan.

– Kul att det kom nåt positivt just i dag. September brukar annars inte vara någon rolig månad för mig, säger Benny, som blev riktigt överraskad av segern.

– Det trodde jag inte! Det var ju jättemånga fina bilder, så att vara bland tio i topp räckte långt för mig.

Bilden av biet som surrar ovanför en liten pöl med läsk på en aluminiumburk tog Benny under en bilresa på Västkusten med några kompisar i somras.

– Det var fint väder och vi hade stannat till för att bada. Jag tog flera bilder av biet och upptäckte senare att en av dem blivit riktigt bra.

Benny fick tips om Arbetarbladets tävling och skickade in. Bland runt 800 inskickade bidrag utsågs tio finalister.

Hans favoritmotiv har hittills varit växter och smådjur i naturen.

– Jag är ju inget proffs, men tycker om att gå ut och ta närbilder på blommor och så, säger Benny som skaffat sig en extern hårddisk med plats för 85 000 bilder.

Fotointresset väcktes under någon av alla de resor han gjort över världen. Sammanlagt fem år av sitt liv har Benny bott utomlands eller rest runt. Långresorna har gått till bland annat Sydamerika och Indien och han har bott i England, Holland, Spanien, Norge och Israel.

Förra året, när han tillbringade ett halvår som utbytesstudent i Australien, lärde han känna australiska Natanya.

I januari blev de ett par och nyligen flyttade Natanya till Gävle. I november väntar de sitt första barn.

Man kan gissa att Benny får ett nytt favoritmotiv framöver...

Annons
Annons
Annons