Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Betongkonst på utbyggda återvinningen

/
  • VAD MENAR HAN MED DET? Kommunalrådet Roger Persson (MP) gjuter fast en känga i en av betongtavlorna.
  • SKA KORTA KÖERNA. På tisdagen togs de första grävskopetagen för att bygga ut återvinningsstationen i Gävle.

På tisdagen började grävskoporna arbetet med att bygga ut Gävle återvinningscentral.

– Vi har haft problem med köbildning, när arbetet är klart kommer vi att få mer än dubbel kapacitet, och en dubbel ramp, säger Gävle Återvinnares förbundsdirektör Thomas Nylund.

Annons

Byggstarten i Sörby Urfjäll firades med återvinningskonst. Träramar fylldes med betong, och de inbjudna fick gjuta fast ett valfritt återvunnet föremål. De 15 tavlorna ska dekorera den utbyggda centralen.

Köbildningen som uppstod på infartsvägen under Arbetarbladets besök visade varför utbyggnaden är efterlängtad. När bygget är klart kommer det även gå att skänka oönskade föremål till Second hand-affärer.

– Ett övergripande mål är att förebygga avfall, och ett viktigt led i det här att vi kan slussa vidare föremål till återbruk, säger Thomas Nylund.

När centralen är utbyggd kommer det också finnas möjlighet att lämna gips, något som det inte har funnits plats för tidigare.

Tidigare har det funnits planer på att bygga en helt ny återvinningscentral norr om stan. Men trots att kommunen har utrett flera alternativ har de inte kunnat hitta en lämplig plats.

– Nu har vi satsat på det här alternativet och vi är väldigt glada över att det blir av. Det som vi förlorar är att det kommer att bli långt att åka för en del som bor i de norra delarna, vilket är synd, säger kommunalrådet Roger Persson (MP).

Ett alternativ som har varit aktuellt är Tolvforsskogen, men eftersom området inte är exploaterat skulle det bli höga kostnader för kommunen att bygga nya vägar och förbättra infrastrukturen. Roger Persson utesluter dock inte att det på lång sikt kan byggas en ny central.

– De närmaste 15 åren är det inte aktuellt med en ny anläggning, men om det med tiden finns ytterligare behov kan Tolvforsskogen bli aktuellt igen, säger Roger Persson.

Annons
Annons
Annons