Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bevis ansågs gamla och slängdes bort

/

Flera av de olösta morden i Sverige bör kunna klaras upp, enligt en rapport. Men i vissa fall har bevis slängts.

Det ska bland annat ha skett i Gävleborg.

Annons

Efter en lagändring 2010 preskriberas inte längre mordfall. Därför fick kriminologprofessor Leif GW Persson i uppdrag av Rikspolisstyrelsen att gå igenom 430 ouppklarade mord från 1985 och framåt för att se vilka som fortfarande kan gå att lösa.

I Gävleborg finns det omkring fem–sex olösta mord från den här tiden. Däribland morden på Susanne Romhag, Anneli Zetterholm och Ingrid Lindqvist.
Ett hundratal av de granskade fallen bör fortsätta att utredas, anser Persson. I ett tiotal ärenden, som dubbelmordet i Linköping 2004, finns teknisk bevisning.
– Vad som återstår är att hitta personen. Erfarenhetsmässigt så brukar sådant förr eller senare trilla ned. Nu gäller det att tugga sig genom ett antal kandidater, säger Persson.
Arbetet med att gräva fram alla gamla utredningar var komplicerat. Ibland hade bevis och viktiga dokument kastats eftersom de ansågs för gamla.
Persson tar exempel på ouppklarade mord i Gävleborg på 80-talet där det skulle finnas DNA-underlag.
– Då blev jag våldsamt uppiggad och kontaktade orterna. De meddelade då att det underlaget var slängt. Tidvis har det varit en ganska vanlig praktik.

Mikael Hedström, presstalesman vid Gävleborgspolisen, tror att det är okunskap som ligger bakom att bevis i vissa fall kan ha försvunnit.
– Ett exempel är att man på den tiden kanske inte haft kunskap om hur man ska paketera vissa saker. Man kanske har lagt blodiga kläder i en plastpåse och då ruttnar de.
– Det viktiga är att vi lär oss av misstagen så att vi i dag bevarar allt för framtiden.
Att bevis har slängts är tråkigt, tycker rikspolischef Bengt Svenson, men han har ändå ”viss förståelse”.
– Hade man behållit materialet hade fallen, med den nuvarande tekniska utvecklingen, kanske varit möjliga att klara upp. Vi ska inte belasta de som gjorde felen, för de gjorde det med den kunskap som de besatt då, säger han.

Sofia Tanaka/TT
Christina Löfving
Tel. 026-15 93 67
christina.lofving@arbetarbladet.se

Annons
Annons
Annons