Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Birgits berättelse gladde ministern

/
  • Positiv. Barn- och äldreminister Maria Larsson var nöjd med vad hon fick höra när hon på fredagen besökte Anhörigcentrum i Gävle.
  • Berättade. Birgit Ljung delade med sig lite från sin upplevelse av att vara anhörig till en person med demens. Hon höjde Gävles anhörigcentrum och Fleminggatans demensboende till skyarna när barn- och äldreminister Maria Larsson kom på besök. Till höger syns omvårdnadsnämndens ordförande Lena Lundgren.

När barn- och äldreminister Maria Larsson kom till Gävle och besökte Anhörigcentrum tog Birgit Ljung mod till sig. Hon berättade om sitt liv med en demenssjuk make och vad det innebär att ha proffs omkring sig.

– Det här fantastiska arbetssättet måste spridas. Lyft detta! uppmanade hon ministern.

Annons

Maria Larsson besökte Gävle på fredagen tillsammans med Eva Nilsson Bågenholm, nationell äldresamordnare vid Socialdepartementet. Huvudsyftet var att samtala med folk från landstinget och länets kommuner kring en sammanhållen vård och omsorg för de mest sjuka äldre.

Men de passade även på att göra ett studiebesök på Anhörigcentrum, där de fick höra om kommunens förebyggande arbete för äldre, och stödet till anhöriga. När chefen Kerstin Weivert pratat färdigt fick Birgit Ljung ordet. Hon är pensionerad lågstadielärare och är gift med en man som har alzheimers. Hon berättade om hur hon haft det som anhörig, den långa vägen från ”Jag kan själv” till att våga söka stöd, och den enorma lättnad det innebar när hon till slut vågade sig in på Anhörigcentrum.

– Jag har fått ett otroligt stöd här. Det är ett fantastiskt ställe. Det har varit en tröttsam resa. Min man är inte medveten om att han är sjuk, så jag har aldrig kunnat visa vad jag känt. Men det är så mycket lättare när man får mer kunskap och stöd från riktiga proffs, sade hon.

Hon är även otroligt positiv till den goda omvårdnaden som hon tycker maken får på Fleminggatans demensboende.

– De som jobbar där har verkligen insett vad de har betalt för. Nu är min vädjan, lyft detta så att det här fantastiska arbetssättet kan komma fler till del på andra platser, sade Birgit Ljung.

Ministern var mycket positiv till det hon fick höra.

– Det är fantastiskt vad de gör här inom det förebyggande arbetet. De är verkligen i framkant och verkar inte låsa fast sig i gamla modeller, sade hon.

Annons
Annons
Annons