Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bjöd på provtur – för fler elbilar

/
  • Arbetarbladets reporter Nils Holmqvist fick provköra en elbil. Gavlegårdarnas Thomas Hedlund instruerade inför provturen.
  • Elbilar har en kontakt i tanklocket i stället för ett hål för bränsle. Här en av Toyotas elbilsmodeller som provkördes vid elbilsmässan på Läkerol Arena.
  • Byggnads- och miljönämndens ordförande Jörgen Edsvik (S) provkörde en av Gavlegårdarnas elbilar.

Hur är det att sitta bakom ratten i en elbil? Det fick länets beslutsfattare och Arbetarbladets reporter prova vid en heldag om elbilar på Läkerol Arena.

Målet är att 1 000 elfordon ska rulla i länet inom tre år.

Annons

Projektet Shopping Circle, när fyra familjer provkörde elbilar för några år sedan, var startskottet som visade att elbilar fungerar. Men än så länge finns det få elbilar i länet. Nu startar ett arbete för en bred introduktion. Gävle Energi leder ett samarbete mellan Region Gävleborg, landstinget, länsstyrelsen och länets samtliga kommuner med syftet att det inom tre år ska rulla 1 000 elfordon på vägarna i Gävleborgs län. Projektet finansieras med pengar från Energimyndigheten.

– Det är ett tufft mål. Vi måste få ut bilar som visar att det fungerar och är ett bra alternativ. Dessutom måste vi sticka hål på myterna om att elbilar har dålig räckvidd och är kalla, säger Mattias Gustafsson, projektledare för elbilsprojektet.

På fredagen anordnades en stor mässa på Läkerol Arena med diskussioner, föreläsningar och möjligheten att provköra elbilar.

En av politikerna på plats var Jörgen Edsvik (S), ordförande i byggnads- och miljönämnden i Gävle. Under dagen kallade han Gävle kommuns miljöbilsarbete för ”en katastrof”.

– Vi har drygt 300 bilar och bara 30 procent är miljöbilar. Vår ambition är att vi ska ha 80 procent miljöbilar. Sedan kanske det inte blir så supermånga elbilar, det blir nog några etanolbilar och några gasbilar också, säger han till Arbetarbladet.

I dag har kommunen en elbil i sina bilpooler och Gavlegårdarna har tre i sin bilpark. För att elbilsanvändandet ska öka räknar man med att behöva fler laddningsstolpar. I dag finns ett tiotal i Gävle.

Men hur känns det då att köra en elbil?

Arbetarbladets reporter fick provköra ett av Gavlegårdarnas exemplar. Den är automatväxlad. När man vrider på nyckeln hör man knappt att bilen startar. Vid ett lätt tryck på gaspedalen glider bilen fram, tyst och mjukt som en katt. I övrigt är känslan väldigt lik en vanlig bil.

Annons
Annons
Annons