Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blank firade Afrika­samarbete i fin stass

/
  • Samarbetet mellan Gävle och sydafrikanska Buffalo City, som finansieras med biståndspengar från Sida, har pågått i tio år. Här inviger hon en utställning tillsammans med Buffalo Citys borgmästare Zukiswa Ncitha.
  • Kommunalrådet Carina Blank firar jubileet i en tio år gammal present, en sydafrikansk klänning som hon fick i present när hon fyllde år under sitt första besök i Buffalo City. Här visar hon upp den för Buffalo Citys kommunfullmäktigeordförande och borgmästare.

Tio år och över 20 projekt. Samarbetet mellan Gävle och sydafrikanska Buffalo City firas och framtiden diskuteras.

Annons

På måndagskvällen minglade politiker och projektdeltagare på Konstcentrum. Fem av dem var besökare från Buffalo City. De invigde en utställning om samarbetet med bilder och föremål som Gävles deltagare samlat på sig. På schemat de närmaste dagarna står ett seminarium och lokal demokrati, jubileumsmiddag, studiebesök och diskussioner om framtiden.

– Vi har ett avtal till 2013. Den politiska ambitionen är att göra ett nytt, säger Ted Bergman, som i januari tog över projektledarrollen efter Laila Nordfors.

– Det handlar mycket om att folk på alla nivåer blir medvetna om vad lokal demokrati innebär, säger hon.

Projekten har berört allt från medborgardialog till kommunalt vatten. Men det övergripande målet är fattigdomsbekämpning genom demokratiutveckling.

Ett exempel i det lilla nämns av Buffalo Citys borgmästare Zukiswa Ncitha:

– Trafikljus för människor som inte kan se, där de kan känna signalen i stället.

Hon vill gärna bygga upp några kommunala bolag efter Gävlemodell inom till exempel alternativ energi och bostäder. Genom intäkter därifrån hoppas hon kunna hejda stegrande skattehöjningar.

Annons
Annons
Annons