Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Busschaufförer struntar i mobilförbud

/
  • Annika och John Johansson från Åkersberga väntar på bussen med barnbarnet Rasmus. ”Det kan vara okej att prata med headset men inte att sitta och knappa på en telefon medan man kör”, säger John som är gammal bussförare.
  • Therese Ekblom har kört buss i sex år, och ser ofta att förare som tappar kontrollen i trafiken för att de pratar i mobil. Själv tycker hon att det borde vara olagligt.
  • ”Näst intill varje chaufför håller på med mobilen” menar Simona Keva som åker stadsbuss dagligen. Snart är det dags att hoppa på 3:an till Leklandet med sonen Simon, 8.

Att prata i mobil medan man kör är för­bjudet bland bussförarna ­i ­Gävle. Trots det får stadsbussarna varje månad in klagomål på förare som riktar större uppmärksamhet på ­luren än vägen.

Annons

En som känner igen fenomenet är Simona Keva. Klockan närmar sig tre, och hon och sonen Simon väntar på 3:an till Leklandet vid Rådhustorgets hållplats.

– Jag skulle säga att näst intill varje chaufför håller på med mobilen medan de kör, typ 85 procent. De både sms:ar och ringer, säger hon.

Simona Keva bor i Bomhus och åker buss ett par gånger om dagen. Hon brukar aldrig säga till när hon ser förare som pratar i mobil, men det finns många andra som gör det.

På Stadsbussarna Sverige AB som driver stadstrafiken i Gävle, får man in klagomål om mobilpratande förare några gånger i månaden. Det trots att policyn är stenhård.

– Det är strängt förbjudet att svara i telefon medan man kör. Om det ringer i jackan är det bara tillåtet att ringa upp när man står still vid en hållplats eller slutstation, vi rekommenderar att man gör det på raster, säger Susanna Paugart Schöldström, platschef på Stadsbussarna i Gävle.

Förare som pratar i mobil får först en muntlig varning. Om det sker upprepade gånger delas en skriftlig varning ut, men det är bara ett fåtal förare som fått sådana varningar i Gävle i år.

Antalet muntliga varningar som utfärdats är enligt Susanna Paugart Schöldström ”en handfull”. Det är trots allt bara ett fåtal förare som väljer att trotsa de strikta reglerna, menar hon.

Therese Ekblom har kört buss i sex år. Om telefonen ringer under en körning låter hon bli att svara.

– Det är inget vi gör, vi får inte göra det. Det skulle vara i undantagsfall om det är något väldigt viktigt samtal jag väntar, från någon chef eller veterinären, säger hon.

Egentligen tycker hon att det borde vara olagligt att köra och prata samtidigt.

– Man blir okoncentrerad. När jag kör ser jag ofta att folk inte har koll på trafiken när de pratar i telefon.

Annons
Annons
Annons