På arbetarbladet.se sparas viss data i cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda våra tjänster godkänner du detta.
⇒ Om cookies och personuppgifter
Annons

Busschaufförer struntar i mobilförbud

+
Läs senare
/

Att prata i mobil medan man kör är för­bjudet bland bussförarna ­i ­Gävle. Trots det får stadsbussarna varje månad in klagomål på förare som riktar större uppmärksamhet på ­luren än vägen.

En som känner igen fenomenet är Simona Keva. Klockan närmar sig tre, och hon och sonen Simon väntar på 3:an till Leklandet vid Rådhustorgets hållplats.

– Jag skulle säga att näst intill varje chaufför håller på med mobilen medan de kör, typ 85 procent. De både sms:ar och ringer, säger hon.

Simona Keva bor i Bomhus och åker buss ett par gånger om dagen. Hon brukar aldrig säga till när hon ser förare som pratar i mobil, men det finns många andra som gör det.

På Stadsbussarna Sverige AB som driver stadstrafiken i Gävle, får man in klagomål om mobilpratande förare några gånger i månaden. Det trots att policyn är stenhård.

– Det är strängt förbjudet att svara i telefon medan man kör. Om det ringer i jackan är det bara tillåtet att ringa upp när man står still vid en hållplats eller slutstation, vi rekommenderar att man gör det på raster, säger Susanna Paugart Schöldström, platschef på Stadsbussarna i Gävle.

Förare som pratar i mobil får först en muntlig varning. Om det sker upprepade gånger delas en skriftlig varning ut, men det är bara ett fåtal förare som fått sådana varningar i Gävle i år.

Antalet muntliga varningar som utfärdats är enligt Susanna Paugart Schöldström ”en handfull”. Det är trots allt bara ett fåtal förare som väljer att trotsa de strikta reglerna, menar hon.

Therese Ekblom har kört buss i sex år. Om telefonen ringer under en körning låter hon bli att svara.

– Det är inget vi gör, vi får inte göra det. Det skulle vara i undantagsfall om det är något väldigt viktigt samtal jag väntar, från någon chef eller veterinären, säger hon.

Egentligen tycker hon att det borde vara olagligt att köra och prata samtidigt.

– Man blir okoncentrerad. När jag kör ser jag ofta att folk inte har koll på trafiken när de pratar i telefon.

 • Mobilprat i trafiken

  Det finns ingen lag som säger att det är förbjudet att prata i mobil när man kör i Sverige.

  Men man är ändå skyldig att köra på ett trafiksäkert sätt, och kan dömas för vårdslöshet i trafik om man kör trafikfarligt på grund av mobilen.

  Straffet kan bli dagsböter eller fängelse i upp till två år. Dessutom kan man bli av med körkortet.

  I många andra europeiska länder regleras mobilpratande i trafiken genom lagar, ofta ställer man krav på handsfree.

  Källa: Trafikverket

 • Klarläggande:

  En handfull förare har enligt bolaget Stadsbussarna Sverige AB varnats hittills i år. Stadsbussarna tycker däremot att det är missvisande att man får in "flera klagomål i månaden" som det stod i artikeln, och vill poängtera att det rör sig om 1-2 samtal eller mejl per månad.


  (Lades till den 24/7 kl. 10.11)

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons