Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chockhyra tvingar ut hyresgästerna

/
  • Hyresvärden höjde hyran med 2 300 kronor och nu kan Thomas Andersson, Matilda Ekman och Alicia Wahlström, 4 år, inte bo kvar.

Med en och en halv veckas varsel höjde hyresvärden Vertebralis AB hyran från 4 000 till nästan 6 500 kronor i månaden. Nu tvingas Thomas Andersson och Matilda Ekman, gravid i nionde månaden, flytta ut.

– Vi har inte råd att bo kvar.

Annons

För ett år sedan flyttade Thomas Andersson och Matilda Ekman in i en lägenhet i det gamla stationshuset i Norrsundet. Hyran var 4 063 kronor i månaden plus el.

18 september kom utan förvarning ett brev från hyresvärden om en hyreshöjning med 600 kronor från 25 september. Dessutom hade en kostnad för varmvatten på 1 777 kronor i månaden tillkommit. Den totala höjningen var alltså närmare 2 400 kronor vilket motsvarar 59 procent.

Thomas Andersson och Matilda Ekman har inte råd att betala den nya hyran.

Matilda är gravid i nionde månaden och de ser nu ingen annan utväg än att snabbt hitta ny bostad. I förra veckan ringde Thomas hyresvärden, som då sade att de får flytta när de vill, utan uppsägningstid.

– Först tänkte jag att det var schysst, men sedan fick jag känslan att han tyckte att det var bra om vi flyttade snabbt.

Till saken hör att Vertebralis har ansökt om att göra stationshuset till boende för 55 asylsökande. Enligt anbudet skulle Migrationsverket då betala 316 kronor per person och dygn för kost och logi.

Men det har de nuvarande hyresgästerna inte heller fått någon information om.

– Jag är inte arg, men det känns stressigt och otryggt. Nu har vi som tur är hittat ett nytt boende och hoppas komma iväg så snabbt som möjligt, säger Thomas Andersson, som har betalat hyreshöjningen på 600 kronor men inte avgiften för varmvattnet eftersom det inte står med i hyreskontraktet.

Även husets andra hyresgäst har fått motsvarande hyreshöjning och tänker flytta.

Enligt Mårten Gulin, förhandlingschef på Hyresgästföreningen dyker sådana här ärenden upp med jämna mellanrum.

– Det ligger okunskap i botten, men det är verkligen inte seriöst att höja hyran för att bli av med hyresgäster. Om man vill tjäna pengar på att hyra ut lägenheter tycker jag faktiskt att man borde läsa på hyreslagen, säger han.

Personerna bakom Vertebralis AB är svåra att få tag på. Ägaren befinner sig i Argentina och har sin telefon avstängd. Vi får tag i en person som företräder företaget, men även han säger sig befinna sig utomlands och vill snabbt avsluta samtalet.

– Jag vet inget om någon hyreshöjning, men vad jag har hört så stämmer det inte. Du får kontakta ägaren, säger mannen.

Läs också: 

Annons
Annons
Annons