Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalabönder väljer Gefleortens

/
  • VÄLJER GÄVLE. Elisabeth Halvarsson och Torsten Gustafsson driver Spikgårdarnas lantbruk utanför Långshyttan De är en av åtta mjölkgårdar i Dalarna som nu blir en del av Gefleortens mejeriförening.
  • NÖJD. Per Blomqvist, vd för Gefleortens, säger att satsningen i Dalarna gör att mejeriföreningen kommer upp i de volymer som de hade för tio år sedan.

Gefleortens planerar en storsatsning på att sälja dalamjölk.

Åtta lantbrukare från Dalarna har anslutit sig och ökar mejeriförenings volymer med en tredjedel.

– Vi är ett gäng från Dalarna som ser Gefleortens möjligheter och vi tar marknaden här med oss, säger Torsten Gustafsson, mjölkbonde i Långshyttan.

Annons

Från och med årsskiftet kommer de åtta bönderna att leverera mjölk till Gefleortens mejeri i Gävle.

De finns i södra och mellersta Dalarna och flera av dem har gårdar som är betydligt större än den genomsnittlige mjölkbonden i Gästrikland och Norduppland.

Bakgrunden är förstås det utbredda missnöjet som finns bland lantbrukare, handlare och konsumenter sedan branschgiganten Arla förra året köpte Milko och tog över marknaden i  Dalarna.

Förvärvet av dalabönderna gör att Gefleortens på allvar blir en del av det mjölkkrig som uppstått i  Milkos tidigare områden.

Torsten Gustafsson säger att de får för dåligt betalt av Arla. Han ser också en chans att mjölken som produceras på hans gård återigen kan komma just Dalarna till del.

– Konsumenterna vill ha det så. Man tror mycket på lokalt producerat här i Dalarna. Det ser vi en möjlighet att utnyttja.

För Per Blomquist, vd för Gefleortens, är de nya medlemmarna i Dalarna välkomna. De har plötsligt blivit en aktör i landskapet, helt utan egen marknadsföring.

De mejeriprodukter som ska säljas i Dalarna kommer att lanseras med Gefleortens varumärke – men troligen få ett eget namn.

– Det är för tidigt att säga. Men det är mjölk från Dalarna, så kanske benämner vi den helt enkelt dalamjölk, säger Per Blomquist.

Du är inte rädd att Arla ska försöka köpa upp även Gefleortens som svar på er expansion?

– Arla har 75 procent av marknaden i dag så det får de inte göra för Konkurrensverket. Men självklart kommer de att svara på det här.

Annons
Annons
Annons