På arbetarbladet.se sparas viss data i cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda våra tjänster godkänner du detta.
⇒ Om cookies och personuppgifter
Annons

Dalabönder väljer Gefleortens

+
Läs senare
/

Gefleortens planerar en storsatsning på att sälja dalamjölk. Åtta lantbrukare från Dalarna har anslutit sig och ökar mejeriförenings volymer med en tredjedel. – Vi är ett gäng från Dalarna som ser Gefleortens möjligheter och vi tar marknaden här med oss, säger Torsten Gustafsson, mjölkbonde i Långshyttan.

Från och med årsskiftet kommer de åtta bönderna att leverera mjölk till Gefleortens mejeri i Gävle.

De finns i södra och mellersta Dalarna och flera av dem har gårdar som är betydligt större än den genomsnittlige mjölkbonden i Gästrikland och Norduppland.

Bakgrunden är förstås det utbredda missnöjet som finns bland lantbrukare, handlare och konsumenter sedan branschgiganten Arla förra året köpte Milko och tog över marknaden i  Dalarna.

Förvärvet av dalabönderna gör att Gefleortens på allvar blir en del av det mjölkkrig som uppstått i  Milkos tidigare områden.

Torsten Gustafsson säger att de får för dåligt betalt av Arla. Han ser också en chans att mjölken som produceras på hans gård återigen kan komma just Dalarna till del.

– Konsumenterna vill ha det så. Man tror mycket på lokalt producerat här i Dalarna. Det ser vi en möjlighet att utnyttja.

För Per Blomquist, vd för Gefleortens, är de nya medlemmarna i Dalarna välkomna. De har plötsligt blivit en aktör i landskapet, helt utan egen marknadsföring.

De mejeriprodukter som ska säljas i Dalarna kommer att lanseras med Gefleortens varumärke – men troligen få ett eget namn.

– Det är för tidigt att säga. Men det är mjölk från Dalarna, så kanske benämner vi den helt enkelt dalamjölk, säger Per Blomquist.

Du är inte rädd att Arla ska försöka köpa upp även Gefleortens som svar på er expansion?

– Arla har 75 procent av marknaden i dag så det får de inte göra för Konkurrensverket. Men självklart kommer de att svara på det här.

 • Så ska Gefleortens erövra Dalarna

  Nytillskottet av bönder kommer att öka mängden mjölk vid mejeriet i Gävle med 11 miljoner kilo mjölk om året, vilket motsvarar 33 procent av dagens volymer.

  För att klara det måste mejeriet i Gävle byggas om. Nyinvesteringar för minst 18 miljoner kronor ska göras och bygglov ska sökas för en tillbyggnad på fastigheten.

  I dag består marknaden i Dalarna av enstaka större butiker, flera småbutiker, bensinmackar, restauranger samt fem kommuner.

  Genom de nya dalabönderna och en marknadsföring av dalamjölken hoppas Gefleortens att växa ytterligare.

  Om utfallet blir lyckat kan det även i framtiden bli aktuellt med fler mjölkbönder som ansluter sig.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons