Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför berör Palme-filmen

/
  • Fred och Barbro Högberg minns när Olof Palme dog. Deras dotter befann sig i Alperna när det hände – på samma hotell som Palmes son Mårten som blev hemkallad omedelbart.Både Fred och Barbro ger filmen tummen upp.
  • 4. 1900-talet revisited.

Återigen är Olof Palme på allas läppar – röda som blå.

Dokumentärfilmen "Palme" har blivit en succé som inte skådats på svenska biografer på över tre decennier.

Annons

Senast en dokumentär fick en liknande genomslagskraft var 1979. Då var det Stefan Jarls "Ett anständigt liv" som fick folk att vallfärda till biograferna.

Sedan premiären 14 september har 100 000 personer sett "Palme" runt om i landet – och fler blir det. En rekordpublik, enligt SF Bio.

– Jag kan inte påminna mig om någon dokumentär som gått så här bra. Inte ens Michael Jacksons "This is it" gjorde det. Den gick jättebra i början eftersom den kom ut snabbt efter hans död, men planade ut sedan, säger Göran Stenfelt, biografchef i Gävle.

– Men den här tuffar och går fortfarande.

Han betonar dock att "Palme" bara är en succé i dokumentärsammanhang. Den står sig slätt i konkurrensen med storfilmer som exempelvis "Twilight" och "Harry Potter".

Men "Palme" lockar en publik som sällan går på bio annars, enligt Göran Stenfelt. Och han ser flera anledningar till filmens framgång.

– Framför allt är den bra gjord. Och det är ett tidsdokument – det är inte bara en arbetarkommun som Gävle som ser den, utan både blått och rött.

Klicka på bildspelet här intill för att läsa mer om vad biobesökarna tyckte om filmen!

Annons
Annons
Annons