Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De kräver upprättelse

/
  • Tord Östlund och Sölve Hed som sökt sig till Riksförbundet för samhällets styvbarns möte kan båda berätta om fruktansvärda upplevelser från sina uppväxter på olika fosterhem. Ingen av dem anser dock att det viktigaste i dag är att få ekonomisk ersättning av staten för det som hänt. ”Det kan ändå inte täcka över man varit med om, jag är här för att jag vill bidra”, säger Sölve Hed.

Vanvårdade fosterhemsbarn tillhör samhällets mest utsatta och nedtystade grupper.

Riksförbundet för samhällets styvbarn har bildats för att slåss för deras rättigheter och upprättelse – och i går var de på besök i Gävle för första gången.

– Det finns absolut ett behov av att träffas och prata med liksinnade, säger Tord Östlund, tidigare fosterhemsplacerad.

Annons

21 november förra året bad samhället officiellt om ursäkt för de kränkningar som barn som placerats i fosterfamilj fått utstå vid en ceremoni i Stockholms stadshus.

Det var den första stora segern för Riksförbundet för samhällets styvbarn, en organisation som bildades 2004 för att kämpa för de fosterhemsplacerades sak.

Utöver upprättelse för de som farit illa jobbar de även med stödgrupper för de som drabbats av vanvård, och i förebyggande syfte för att de som är fosterhemsplacerade i dag ska få en drägligare tillvaro.

För att bättre kunna nå ut till drabbade över hela landet har förbundssekreteraren Yvonne Palm rest runt i Norrland och träffat lokalombud och medlemmar. I går besökte hon Gävle.

– Det finns ett behov av att träffas och prata för det står inte stämplat i pannan på någon att man varit fosterhemsbarn, säger Yvonne Palm som berättar att den långsiktiga förhoppningen med resan är att fler lokalföreningar ska bildas runt om i landet.

– Det här är bara början på ett stort arbete. Vi hoppas även kunna nå flera yngre människor, som det är nu är de flesta medlemmar i 60-årsåldern eller äldre.

Tord Östlund fick tips om mötet av en vän som kände till hans historia. Tillsammans med sin syster blev han hämtad ur sitt hem av myndigheterna framför näsan på sin mor, två och ett halvt år gammal. År av vanvård på olika fosterhem ledde till att han slutligen tog ut sin frustration på samhället och fick sitta på ungdomshem och i fängelse innan han mäktade med att ta kontroll över sitt liv.

– Psykologer är en sak men det finns absolut ett behov av att träffas och prata med likasinnade, säger Tord Östlund, som berättar att hans önskan är att engagera sig i dagens fosterhemsbarns villkor.

Även Sölve Hed vet vad det innebär att växa upp under odrägliga förhållanden inom samhällets barnavård.

– Det finns ett stort mörkertal, jag vill att allt ska komma i dagen. Bland annat allt nedlåtande som skrivits om resandefolket, säger han.

Annons
Annons
Annons