Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De simmade från Forsbacka till Gävle

/
  • Klicka på länken här nedanför i artikeln för att se kartan i ett eget fönster!
  • Äntligen. Jonas Lidström är en av de som kommer först ur det runt 20 grader kalla vattnet. ”Det viktiga är att det ska vara roligt, sen är grejen att det är en kraftprövning”, säger han.
  • ”Heja Björn!” Vid bryggan stod föräldrarna Kerstin och Karl-Åke Eriksson och tog emot simmaren Björn C-G Eriksson. Han var en av få aktiva elitsimmare, resten var motionärer eller före detta elitidrottare.

"Heja, Heja!". På fredagen var det dags för årets version av simningens Vasalopp – Forsbackarännet.

Annons

Efter hela 2,5 mil i Gavleåns bruna vatten var de 21 simmarna äntligen i mål vid Boulognern och gratulerades av en trogen hejarklack.
– Kroppen känns ganska nöjd, säger Jonas Lidström, som precis kravlat sig upp på land.
I gräset utmed Gavleåns kant står simmarnas anhöriga otåligt väntandes, däribland Kerstin och Karl-Åke Eriksson, föräldrar till aktiva elitsimmaren Björn C-G Eriksson. "Heja Björn!" Nu, plöstligt hörs applåder en bit längre bort och snart närmar sig två orange badmössor och ett intensivt flåsande ljud. Först upp på bryggan är Gustav Sjökvist, den enda av de 21 entusiasterna som knappt kan röra sig efteråt: Våtdräkten var för stor och det 19 – 20 grader kalla vattnet har läckt in.
– Det är kallt, mina ben känns inte, säger han. Några timmar senare är han som tur är helt återställd efter en 45 minuter lång varmdusch.
Att Forsbackarännet inte är en tävling, utan snarare handlar om gemenskap är en återkommande kommentar bland simmarna.
– Det är skratt, humor och lite träningsverk, säger Thomas Benker, en av arrangörerna som tillsammans med Pontus Andersson simmat de 2,5 milen för 6:e året i rad. Som de lojala långdistanssimmare de är var först i vattnet vid femtiden på morgonen och sist upp lite drygt tio timmar senare, med uppgiften att hålla koll på de andra deltagarna.
Trots det saknar Forsbackarännet motstycke i Sverige i dag som långdistanslopp. Det drygt åtta gånger längre än Vansbrosimmet som är blott tre kilometer.
Enligt Pontus Andersson kan vem som helst simma Forsbackarännet, det enda som krävs är viljan och envisheten. Av de 25 som anmälde sig var det 21 som på fredagen lyckades komma i mål, resterande fyra hoppade av. Hoppfullt nog var majoriteten motionärer och inte elitsimmare, hemmahörande i Värnamo i söder till Sundsvall i norr.
Något som ingen talar om är Gavleåns bruna vatten och historia med föroreningar både från industri och jordbruk. Vattnets tjänlighet tycks variera med åns dagsform och variera på olika ställen.
– Ett tag hade jag bruna avlagringar i ansiktet, säger motionären Jonas Lidström.

På kartan här intill kan du se var deltagarna befann sig olika tider under dagen!

Vera Sjunnesson

Annons
Annons
Annons