Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Deras lilla skola kan bli mycket större

/
  • Emmy Jansgård, Alva Pethö, Sofia Tayar, Noo Chanta och Ali Jabbar på Nynäs Montessori är inte helt säkra på att de skulle gilla att gå i en större skola med fler elever. En av möjligheterna som pekas ut i utredningen ”Likvärdig skola med hög kvalitet” är att ett stort högstadium med plats för minst 500 elever byggs upp på Nynäs. Ett annat alternativ är att Nynäs högstadie­elever får flytta till en annan skola.

Kanske samlas flera hundra högstadieelever på Nynäs. Kanske blir Solängen en ren högstadieskola. På tjänstemännens lista över möjliga förändringar nämns även stängning av flera lågstadieskolor, som Norrsundet, Hemlingby, Varva och Åbyggeby.

Annons

Vart och ett av Gävles åtta rektorsområden har nu en lista på möjliga förändringar. Det rör sig om totalt 20 punkter.

Alla alternativ skulle i större eller mindre utsträckning bidra till att skolorna blev större och därmed lättare kunde hålla med behöriga lärare och elevstödjande personal.

Vid Nynäs Montessori träffar vi några högstadieelever, som vant sig vid att gå i en liten skola. I årskurserna 7–9 finns endast omkring 50 elever.

– Som det är nu är det ganska lite folk här, det tycker jag, säger Noo Chanta, som går i nian.

Emmy Jansgård som går i sjuan har redan hört att det finns idéer om att slå ihop flera högstadieskolor till en central stor.

– Jag tror inte att jag tycker att det är så bra. På en större skola kanske lärarna inte har lika mycket tid för alla elever. Det kanske blir fler lärare i så fall, men det kan ändå bli stökigare i större klasser, säger hon, och får medhåll av kompisarna Sofia Tayar och Alva Pethö.

– Men om skolan blir större kanske det blir mer pengar också och då kan det bli bättre, säger Ali Jabbar, som går i nian.

Annons
Annons
Annons