På arbetarbladet.se sparas viss data i cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda våra tjänster godkänner du detta.
⇒ Om cookies och personuppgifter
Annons

”Det behövs människor med lite stake i sig”

+
Läs senare
/

Varför är du i Gävle?

– Jag kom till Stockholm och tog nattåget upp till Abisko.

Sedan åkte jag genom Jämtland och Härjedalen och skulle egentligen till Strängnäs för att gå i Carl Love Almqvists fotspår. I romanen ”Det går an” hoppar huvudpersonerna av i Strängnäs. Sedan blev det en jävla massa tågförseningar i Leksand och i Borlänge, då ringde jag till vandrarhemmet i Gamla Gefle för att kolla om det var ledigt.

Vad ska du göra efter att du har varit här?

– Jag ska hem till Spanien och sedan till Frankrike och gå Frankrike runt och skriva en bok. Jag ska skriva en bok om mina resor i Sverige också: ”I Linnés och samernas fotspår”. Jag går två–tre mil om dagen.

Det är imponerande...

– Man måste ta hand om sig. Jag dricker vin och öl till maten, men inga starka drycker som vodka. Och jag tycker att det finns intressantare saker att göra än att röka.

Har du varit i Gävle förut?

– Jag var här för några år sedan, och jag märker att det blir annorlunda. Då var det reklam om att dricka mindre alkohol: ”Drick varannan vatten” stod det. Nu är det högerpartiena som styr och utanför mitt vandrarhem finns det en affisch som säger att: ”du ska bli scout!”

Vad ska du göra nu?

– Jag ska gå till fängelsemuseet. Och sedan ska jag gå till Joe Hill-gården. Jag gillar honom; det behövs människor med lite stake i sig.

 • Juan Bascuñana

  Ålder: 74 år.

  Bor: Alicante, Spanien, under vintermånaderna. Är på resande fot under resten av året.

  Gör: Frilansande journalist och författare.

 • Plus och minus

  + Det är en arbetarstad och folk är fortfarande enkla, inte som i Stockholm där alla är högfärdiga.

  - Den där affischen om att bli scout. Tycker inte att den låg i tiden, för mig är scouterna andra världskriget och militären.

Annons
Annons
Annons
Dela
Annons