weather_widget
Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies och personuppgifter
Annons

"Det var bättre förr"

+
Läs senare
/

Tio minuter innan utsatt tid låter lokförare Tomas Larsson visslan ljuda, och hans hundraåriga ånglok tuffar in på Norrsundets station. – Det var bättre förr, då kom tåget tydligen för tidigt, skämtar Uno Myrefors i Norrsundets brukssextett. Sedan börjar de spela "Beväringsdans på Axvalla he'", iförda tidsenliga plommonstop.

Curt Löfgren är en av dem som åkt med från Gävle och när han kliver ur tågvagnen blir han välkomnad av en kung, som också är en clown, från Cirkusgymnasiet.

– Att nån blir välkomnad av en kung på stationen i Norrsundet, det har nog aldrig hänt förr, säger Curt.

Jag klättrar upp i loket, där värmen slår emot en. Tomas Larsson öppnar luckan och visar allt det glödande kolet. Kolet är förstås det som driver loket, men också det som värmer kaffet till Tomas.

– Jag blandar bara vatten med malt kokkaffe i en glasflaska och så får det skvimpa omkring medan vi åker.

Han häller upp lite i en mugg.

Jag frågar Curt igen vad han satt och tänkte på under resan.

– Jag tänkte på att det inte gick så fort. På att man inte fick ha så bråttom om man reste förr i tiden. Men det är klart, det här var ju fort på den tiden.

Och så berättar han att han tycker om hur röken från loket luktar. Han är uppväxt vid de här spåren, och som barn brukade han och kompisarna gå och leka på vändplattan där de vände på ångloken.

Fick man det då?

– Nej. Men det fanns inga avspärrningar. Och det var ingen som frågade vad vi gjorde.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons