Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det visste du inte om Gävle

/

Känner du till Rotmostornet, skorstenarna på Norra skolan eller att namnet "Molière" är felstavat på Gävle teater? Tänkte väl det. Ulf Ivar Nilsson berättade om delar av Gävles historia som åhörare inte kände till om sin stad.

Annons

Under torsdagens Stadsvandring, i regi av Gävle kommun och Arbetarbladet, var det journalisten och författaren Ulf Ivar Nilsson som berättade om Gävles människor, händelser och platsen. Både Arbetarbladets reporter för kvällen och Mona Jutterström, en av många närvarande, fick en fängslande historielektion som de inte glömmer i första taget.

– Jag är född i Gävle men jag känner inte till Rotmostornet, säger Mona Jutterström.

Vid Stadsvandringens första anhalt, bakom Gävle teater, pekade Ulf Ivar Nilsson ut en gul byggnad på Norra Rådmansgatan.

– Från 1904 bodde den legendariska tidningsmannen, författaren och politikern Fabian Månsson i tornet med sin Maja Kvist. De var inte gifta vilket var kontroversiellt på den här tiden. Fabian Månsson brukade presentera Maja som "min fru, fröken Maja Kvist", säger Ulf Ivar Nilsson och Stadsvandringens publik skrattar.

– Maja serverade mycket rotmos och det är därför tornet kom att kallas Rotmostornet.

Vid nästa stoppställe, där Ulf Ivar Nilsson ställde sig på en av de vita bänkarna vid Hedbergska fontänen, berättade han om de många skolorna som byggdes upp i Gävle under 1800-talet.

– Norra skolans (två byggnader) skorstenar är utformade som miniatyrer av byggnaderna de sitter på, säger Ulf Ivar Nilsson som även talar om har stavat namnet Shakespeare, Molière och Mozart fel på sin fasad.

Kvällens vandring gick genom Esplanaden och med final vid Rådhuset, där det huvudsakliga fokuset låg på hur Gävle såg ut för och efter den stora stadsbranden år 1869. Den största branden i Sveriges historia enligt Ulf Ivar Nilsson.

Annons
Annons
Annons