Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Din löprunda kan röja totalförsvaret

/
  • Jennifer Jansson och Amanda Zetterberg är i Hemlingby för att ha teambuilding med klassen. De förstår varför man funderar på att ändra lagen: ”Det är väl inte frihet om man inte kan berätta för folk var man har varit”.
  • Emin Bunkhart och Bajram Denay kör hårt i spåret. De är inte särskilt bekymrade om att råka röja militära hemligheter av misstag. Emin undrar om inte Google i så fall också bryter mot lagen då de åker omkring och fotograferar i hela världen.
  • Micke Bernkert är ute i Hemlingby för att ta en promenad med sin hund. Han tycker att det ”låter som om någon har för lite att göra” när han för höra talas om lagen om skydd för landskapsinformation.

Tillhör du dem som loggar dina löprundor med mobilen och lägger upp tiderna på Facebook sen? Eller kanske delar du med dig information om bra ställen för trattkantareller på sociala medier? Då kan du bryta mot lagen utan att själv veta om det.

Annons

– Det låter ju helt idiotiskt. Man borde få dela med sig av svampställen, säger Kristian Starnberg och funderar lite.

– Men dem håller man väl för sig själv i och för sig.

Kristian är i Hemlingby för att springa en tur i sexkilometersspåret med kompisarna.

Han själv använder inga telefonappar för att kartlägga sina resultat, men han har bekanta på Facebook som gör det säger han.

– Och så skriver de ”åååh, mördarbacken!”, det ser man ganska ofta, skrattar han.

Men det är just där det börjar gå över gränsen mot lagbrott.

För i och med att de skriver det så beskriver de även något utöver själva kartbilden, och för att publicera det krävs egentligen ett särskilt tillstånd från Lantmäteriverket. Risken är annars att man råkar röja geografisk information som kan vara till skada för Sveriges totalförsvar.

Men ”Lagen om skydd för landskapsinformation”, som reglerar det här, är ganska okänd för allmänheten, och även om det händer att Lantmäteriverket måste utfärda tillstånd för folk som söker så är det ganska sällan.

– Och det är bra, för om alla som använder appar som till exempel Runkeeper skulle söka tillstånd hos oss skulle vi få en hel hög att hantera och det har vi inte tid med, säger Sofia Stjernlöf, jurist på Lantmäteriverket. Hon sitter därför med i en utredning för att försöka förändra den här lagen, som hon tycker blivit något omodern.

Så om man ändå vill lägga upp sin löprunda så ska man i stället avstå från att lägga till kommentarer som ”åååh mördarbacken!”?

– Ja, om man vill vara på det säkra sidan kan man göra så, säger Sofia.

Annons
Annons
Annons