Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödsstöt på planerna på ny arena

/

Det blir ingen ny fotbollsarena på Sätraåsen. Gefle IF har inte lyckats få fram de cirka 60 miljoner kronor som kommunen krävde för att gå in i projektet.

Annons

– Nu återvänder vi till Strömvallen, säger kommunalråd Per Johansson (S).

Som Arbetarbladet berättade i förra veckan var kommunen beredd att hjälpa Gefle IF med en ny fotbollsarena på Sätraåsen på samma sätt som man hjälpte Brynäs vid bygget av Läkerol Arena. Det betydde att fotbollsklubben skulle stå som huvudman för arenan och behövde få fram finansiering för en tredjedel av den totala investeringen på 170–180 miljoner kronor, cirka 60 miljoner kronor. Kommunen skulle då gå i borgen för ett lån på de resterande två tredjedelarna av kostnaden.

På onsdagen träffades Gefle IF och kommunen och diskuterade arenans finansiering.

– Gefle IF har inte kunnat få fram finansiering och det gör att en arena på Sätraåsen inte känns möjligt att genomföra i nuläget, säger Per Johansson efter mötet.

Parterna har nu därför beslutat att gå tillbaka till en ombyggnad av Strömvallen. Kommunfullmäktige har tidigare avsatt 98 miljoner för att bygga en ny läktare och göra arenan till en modern fotbollsarena som uppfyller Svenska fotbollsförbundets krav, men nu är det inte säkert att alla de pengarna ska satsas.

– Vi ska se om det går att göra något mindre så att arenan bara uppfyller kraven. En utredningsgrupp har fått i uppdrag att plocka fram kostnader, säger Per Johansson.

Anledningen är att man vill hålla dörren öppen för en arena på Sätraåsen om det skulle komma fram finansiering vid ett senare tillfälle.

För Gefle IF var det aldrig aktuellt att klubben skulle få fram 60 miljoner kronor. Förslaget från klubben var istället att kommunen skulle borga för ett lån på 120 miljoner kronor, medan Gif hade flera sponsorer som gratis skulle stå för en arbetsinsats i bygget av arenan motsvarande 60 miljoner kronor.

– Det skulle innebära att kommunen står för hela risken och Gif får hela uppsidan. Om kostnaderna skulle vara på andra nivåer var vårt villkor ändå att fördelningen låg på två tredjedelar och en tredjedel. I nuläget väljer vi istället att satsa våra gemensamma medel på barn och ungdomar genom en mutlisport- och friidrottsarena i Sätra och en anläggning för ridsporten i Skogmur, säger Per Johansson.

Annons
Annons
Annons