På arbetarbladet.se sparas viss data i cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda våra tjänster godkänner du detta.
⇒ Om cookies och personuppgifter
Annons

Dödsstöten för SOS Alarm

+
Läs senare
/

När landstingen kräver fler sjuksköterskor måste SOS Alarm spara in på operatörerna. Det är huvudförklaringen till att larmcentralen i Gävle med 19 anställda nu läggs ned. – Den fysiska placeringen är inte lika viktig tack vare den tekniska utvecklingen, säger Sverker Petersson, regionsansvarig.

Totalt berörs 40 SOS-operatörer när SOS Alarm nu ser över verksamheten. Utöver Larmcentralen i Gävle med 19 anställda läggs även centralerna i Eskilstuna och Skellefteå ned.

Anledningen är främst att landstingen i sina senaste upphandlingar börjat ställa krav på att fler SOS-operatörer ska vara utbildade sjuksköterskor. Mellan 2009 och 2011 fördubblades antalet sjuksköterskor inom SOS-alarm och det, liksom den ständigt pågående teknikutvecklingen, gör att företaget måste spara in på andra håll.

– Vi måste ha en budget i balans och då har vi inte råd med spetskompetens överallt, säger Sverker Petersson, regionsansvarig på SOS Alarm.

Hur mycket pengar nedläggningarna kommer att spara vet han dock inte, det handlar mer om att säkerställa ekonomin inför framtiden.

Sverker Petersson understryker att nedskärningarna inte kommer att påverka de hjälpsökande som ringer 112.

Redan i dag kopplas samtal från Gävleregionen till andra larmcentraler om det är upptaget. SOS Alarm slutar dessutom att erbjuda trygghetstjänster (möjligheten att koppla olika typer av hemlarm till larmcentralerna), vilket frigör medarbetare till andra uppgifter.

Fackforbundet Unionens centrala förtroendeman inom SOS Alarm, Lise-Lotte Bäckström, är inte förvånad över företagets åtgärder.

– Det är jättetråkigt för det är många som har jobbat länge i Gävle. Men vi har vetat om situationen och har förståelse för beslutet, säger hon.

Andreas Holmlund, ordförande i ambulanssjukvårdarnas fackförbund Alarmförbundet, ser dock potentiella problem med nedläggningarna.

– I och med centraliseringen kan man tänka sig att lokalkännedomen blir sämre, och ibland är det svårt för oss att hitta när det inte finns en gatuadress att gå efter, säger han.

Men Sverker Petersson menar att operatörerna har både utbildning och tekniska verktyg för att kunna hantera sådana problem.

– Den fysiska placeringen är inte lika viktig tack vare den tekniska utvecklingen, säger han.

  • SOS Alarm

    SOS Alarm har i dag 18 larmcentraler runt om i Sverige. Efter att de beslutade nedläggningarna genomförts den 31 maj 2013 kommer 15 att finnas kvar.

    Företaget har 880 anställda varav 600 arbetar som SOS-operatörer. Av operatörerna är i sin tur cirka 100 utbildade sjuksköterskor. Den andelen ska dock öka, samtidigt som drygt 40 ”vanliga” operatörstjänster ska bort i och med nedläggningarna.

    Var larmsamtalen från Gävleområdet i första hand kommer att hamna efter den 31 maj 2013 kan SOS Alarm inte svara på i nuläget. Men de kommer att fördelas enligt en genomtänkt strategi. De närmaste kvarvarande larmcentralerna i region Norr blir Falun, Sundsvall och Östersund.

    Enligt 2011 års uppgifter investerar SOS Alarm mellan 20 och 50 miljoner kronor på ny teknik varje år.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons