Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Electroengine släpper miljonkravet

/
  • GICK ÅT SKOGEN. Electroengine presenterades som en framtidssatsning i Gävle. Med på presskonferensen var bland andra landshövding Barbro Holmberg och Gävles kommunalråd Carina Blank (S).

Det omtvistade företaget Electroengine har sedan länge lämnat Gävle.

Efter en förlikning släpper de nu också kravet på de 9,5 miljoner kronor som de hävdar att de blivit lovade för att starta en fabrik i Gävle.

– De har fått en bråkdel av det som de önskade, säger advokaten Bertil Wingqvist, som företräder motparten Gävle Technology Park.

Annons

Det har gått mer än två år sedan Electroengine presenterades som en lovande nyetablering i Gävle.

Efter Ericssons nedläggning var de flera hundra nya jobb som den lilla elfordonsutvecklaren från Uppsala påstod sig behöva inom några år mycket välkomna.

Men ett drygt halvår efter etableringen gick företaget offentligt ut och hotade att lämna Gävle. Orsaken var svikna löften om pengar till elfordonsprojekt.

Pengar som skulle komma från Gävle kommun, länsstyrelsen, Region Gävleborg och Tillväxtverket via bolaget Gävle Technology Park.

Företrädarna för Gävle dementerade bestämt att de utlovat några pengar och Electroengine valde därför att verkställa flytthotet samt driva sina ekonomiska krav vidare till tingsrätten. De runt femton personer som hunnit anställas fick sluta.

Sedan dess har dialogen förts mellan advokater, där motparten beskrivit Electroengine som ett desperat företag i skriande behov av pengar.

Bertil Wingqvist säger att det inte alls ska betraktas som att Gävle Technology Park ger Electroengine rätt bara för att de gått med på en förlikning.

– I en tvist vet man inte hur domen faller och det kostar mycket pengar att ta det till en huvudförhandling. Det finns inte mycket pengar i bolaget utan de skärvor som skrapats ihop har Electroengine fått del av.

Gävle Technology Parks huvudsakliga finansiär har varit Gävle kommun, med runt en miljon kronor om året. Kommundirektör Göran Arnell beskriver hela historien med Electroengine som ”olycklig” men tror inte att kommunens rykte tagit skada.

– Den erfarenhet jag har av de senaste etableringarna i Gävle, till exempel Cibes, är att kontakterna med nya företag fungerar bra, säger han.

Annons
Annons
Annons