Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ellinor från Valbo representerar SSU

/
  • Reser. SSU:s förbundsordförande Ellinor Eriksson reser till Utöya för att delta i minnesceremonin.

Ett år har gått sedan 69 ungdomar mördades på ett socialdemokratiskt ungdomsläger på Utöya. På söndag hålls en ceremoni på platsen för att hedra de omkomna. Ellinor Eriksson från Valbo, förbundssekreterare i SSU, har packat väskan och rest dit.

Annons

Egentligen hade hon funderat på att åka på lägret förra året. När hon tittar vad hon skrivit i kalendern 22 juli 2011 står det med blyerts i marginalen: AUF-läger, åka?

Men en intensiv sommar tog vid och det blev aldrig av att Ellinor Eriksson åkte till Utöya. I dag är första gången hon besöker platsen, det för att delta i en ceremoni för de omkomna.

– Jag kommer att uppskatta att få träffa andra som bär på samma tankar som mig och dela stunden med dem, säger hon.

Ett år fyllt av sorg har gått. Ett år där Ellinor Eriksson bit för bit börjat ta in vad som hänt. Först var det svårt berättar hon: i stället för att själv sörja tog hon på sig rollen av att leda och organisera, att stötta andra i sin sorg.

Själv kände hon flera som befann sig på Utöya för ett år sedan.

– SSU och AUF har väldigt starka band. Vi brukar åka på varandras läger och många av våra distrikt har vändistrikt i Norge, säger hon.

För ungefär en månad sen avslutades rättegången mot Anders Behring Breivik, eller gärningsmannen som Ellinor Eriksson konsekvent kallar honom under intervjun.

– Hans önskan är att bli en idol och ikon och att alla ska känna till honom, därför tycker jag att man ska använda ordet gärningsman när man pratar om honom, säger hon.

I morgon kommer Ellinor Eriksson hem från Utöya. Då väntar arbetet med att själv anordna ett stort sommarläger för SSU på Bommersvik. Det är det bästa sättet att hedra offren på Utöya tycker hon, och samtidigt ett sätt att skapa en trygghet kring politik och engagemang.

– Föräldrar ska inte behöva vara oroliga för att skicka sina barn på politiska läger, man ska inte behöva vara orolig för att engagera sig, det är vår uppgift att skapa en trygghet kring politiken.

Annons
Annons
Annons