Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En segway bättre än originalet

/

Åtta studenter vid Högskolan i Gävle har under våren byggt en egen segway.

Bygget har kostat många arbetstimmar och 13 000 kronor.

– När vi visade den på motormässan ville folk köpa den på en gång, berättar killarna glatt.

Annons

De åtta killarna som går data-, elektronik- respektive maskiningenjörsprogrammen på Högskolan i Gävle har tillsammans under 20 veckor arbetat fram en fullt fungerande segway.

Maskinstudenterna har ansvarat för konstruktion och design medan data- och elektronikstudenterna har konstruerat de elektriska styr- och drivsystemet.

– Det har varit riktigt kul, mycket roligare än att räkna matte, säger maskiningenjörstudenten Andreas Norman.

– Det har varit väldigt lärorikt och man får definitivt mersmak för att bygga segways i framtiden, konstaterar klasskompisen Daniel Lind-Lööv.

Original-segwayen kostar 70 000 kronor och killarna uppskattar att deras bygge har kostat 13 000 kronor, exklusive arbetstimmarna.

Killarnas segway ser ut som originalet men har grövre däck – för bättre framfart på guppigt underlag – och en HIG-logga på själva plattformen.

– Vi är nöjda med den, visst finns det utvecklingsmöjligheter, men den går väldigt bra, berättar Daniel Törmänen medan han kör den i korridoren på högskolan.

I går visade killarna upp fordonet när högskolan höll öppet hus.

– Många är intresserade av den och tanken är att den ska användas när vi marknadsför våra utbildningsprogram, berättar läraren Per Blomqvist, som är stolt över killarnas konstruktion.

Ingenjörsstudenter. Daniel Lind-Lööv, Daniel Törmänen och Andreas Norman har under våren konstruerat en alldeles egen segway. Den ska nu användas i undervisningen i ämnesområdena elektronik och maskinteknik. ”Man får definitivt mersmak för att bygga segways i framtiden”, säger Daniel Lind-Lööv.

Annons
Annons
Annons