Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få lärare protesterade mot avtalet

/
  • Ett tiotal missnöjda lärare protesterade på Stortorget. Bland dem var Marie Linnér, Stenebergsskolan, Martin Linnér, Lillhagsskolan, Johan Johansson, Fridhemsskolan, Eva Wallner, Andersbergsskolan, David Lundgren och Leif Abramsson, Polhemsskolan, Maud Blomfeldt och Helene Lindfors, Andersbergsskolan.

Ett tiotal lärare samlades på Stortorget i ­Gävle på fredagskvällen för att protestera mot det i deras tycke magra löne­avtalet.

– Vi hade hoppats på ett tydligt steg närmare 10 000 mer i månaden. Men det blev antiklimax, säger Martin Linnér, ­lärare på Llllhagsskolan i Gävle.

Annons

Han såg uppropet på Facebook och bestämde sig för att visa sitt missnöje. Att inte fler kommit till torget tror han beror på att många resignerar och inte orkar bry sig. Kanske också att uppropet kom så pass sent och inte nått ut.

Facebook-gruppen ”Lärarnas röst” hade kallat till protestmöten på elva platser i landet.

De som samlats på Stortorget hade varit beredda på strejk.

– Nu skulle vi inte ge oss, säger flera av dem.

– Ingen hade trott att vi skulle få 10 000 på ett bräde. Men jag hade hoppats att vi skulle ta ett tydligt steg mot lönerna för civilingenjörer och andra jämförbara grupper, säger Helene Lindfors, lärare på Andersbergsskolan.

De vänder sig inte minst emot att tredje och fjärde året är sifferlöst. Då hänger det på kommunernas vilja att uppvärdera lärarlönerna. Men det finns inga garantier.

– Carina Blank brukar säga att hon alltid sätter skolan främst. Nu är det upp till bevis, säger Martin Linnér som har svårt att tro att så blir fallet.

De tror löneavtalet medverkar till att fler söker sig till andra jobb, bort från läraryrket.

Marie Linnér befarar att missnöjet också leder till flykt från facket.

– Ja, många är så besvikna. Vi betalar rätt mycket varje månad, konstaterar hon.

På Sergels torg i Stockholm samlades runt 100 lärare som trotsat regnet för att visa sitt missnöje med det nya läraravtalet.

– Folk är arga och besvikna och hade hellre velat ha en strejk än att gå med på det här. Det är många som är besvikna på facket, säger Sara Svärd, textillärare på en skola i Stockholm, till nyhetsbyrån TT.

Annons
Annons
Annons